Tillbaka

Barnbokstrender 2022: Antalet böcker om kroppspositivism och pandemin avtar

2022-09-22
av Carina Jönsson
Foto: Carina Jönsson

BOKMÄSSAN 2022. Under Bokmässan presenterade Svenska Barnboksinstitutet sina tema-spaningar för 2021. Men man gav även prov på vilka trender som syns i barnböckerna hittills 2022.

 

Barn- och ungdomsförfattare är snabba på att plocka upp företeelser i samtiden och omvärlden. Under 2021 såg SBI ett ökat antal titlar som hade teman som miljö, aktivism och kroppspositivism. Pandemin satte spår med ämnen som sjukdom, vaccin och utomhusaktiviteter som fjällvandring eller odling.

Enligt SBI avtar utgivningarna om pandemin under 2022. Böckerna om kroppsaktivism verkar ha varit en trend för 2021, under 2022 har SBI inte sett några nya titlar.
Man ser fortsatt utgivning av böcker med tema på miljö och klimataktivism.

Några nya spaningar som SBI vågat göra, trots att året ännu inte är slut, är att det kommit några nya titlar om valrörelsen, som är direkt kopplade till valet, något man inte sett tidigare, även om böcker om politik ofta är återkommande år för år.
En annan spaning är att man ser att det kommer böcker om motorfordon för äldre barn, något som tidigare endast varit vanligt i småbarnsböcker. Det handlar om epa-traktorer, traktorer, fyrhjulingar och motorcross.
– Epatraktorer har blivit populära, så även det här visar att omvärlden speglar sig i böckerna, säger Sofia Gydemo, bibliotekarie på Svenska Barnboksinstitutet.

En annan spaning som SBI håller span på är om böcker om krig och flykt kommer att öka, beroende på världsläget – men det är inget man sett ännu.
– 2016, efter den stora flyktingvågen 2015, såg man en dubblering av böcker om krig och flykt, säger Sofia Gydemo.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.