Tillbaka

Bästa bokförsäljningen i Storbritannien på tio år

2022-01-13
av Carina Jönsson
Foto: Wikimedia commons

Förra året ökade antalet sålda böcker med 5 procent i Storbritannien. Runt 213 miljoner böcker såldes, vilket är den högsta försäljningssiffran sedan 2011, skriver Bookseller.

Om man ser till försäljning i pengar så ökade den med 3 procent, vilket innebär att det för första gången sedan Nielsen började sina mätningar såldes böcker för över 1,8 miljarder pund, motsvarade runt 22 miljarder kronor. Sett till volym innebär ökningen på 5 procent att man måste gå hela vägen tillbaka till 2011 för att hitta ett år där det såldes fler antal böcker. 

Den bäst säljande boken i Storbritannien förra året var Richard Osmans Torsdagsmordklubben, som i Sverige ges ut av Albert Bonniers förlag. Den låg etta totalt åtta veckor på den brittiska topplistan.

Även den irländska bokförsäljningen kunde skryta med ett rekordår 2021. Totalt såldes böcker för motsvarande 1,7 miljarder kronor. Det är 4,1 miljoner mer än det tidigare rekordåret 2008. Volymökningen var 3 procent, vilket innebär att 13,3 miljoner böcker såldes, skriver Bookseller.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.