Tillbaka

"Bättre än jag drömde om"

2021-09-21
av Kalle Laxgård
Christoffer Palmer.
Foto: Anna-Lena Ahlström

I helgen tågade litteraturintresserade till Höganäs för att ta del av Höganäs bokfestival. Initiativtagaren Christoffer Palmer är mer än nöjd med resultatet.

Hur gick det, tycker du?

– Bättre än jag drömde om och vågade hoppas på.

Varför var det så bra?

– För att det kom så mycket folk. Först var vi oroliga för att det inte skulle komma något folk, sedan när intresset började skruvas upp blev vi oroliga att det skulle komma för många. Det är ju ändå corona fortfarande. Vi tänkte att folk skulle bli arga om de betalt inträde till Klas Östergren eller Kjell Westö men inte fick plats. Och visst, det var en del som inte kom in men det löste sig. Inga upprörda miner, folk förstod.

Hur många kom då?

– Det var över 2 000 besökare. Vi sålde biljetter på fyra olika sätt och har inte slagit ihop dem än, men lite över 2 000. Välfyllt utan att vara trångt.

Det var första gången ni arrangerade det här. Hände något oförutsett?

– Jag var jättenervös: ”Vad kommer att gå fel?” Men det var inga brandkårsutryckningar. Ingen ström som gått, inga författare som inte dök upp, inga vattenläckor. Tidsschemat höll! Det enda var att festivalarmbanden vi köpt tog slut så vi fick åka och köpa nya.

Det låter som att du vill arrangera festivalen igen nästa år?

– Du vet, för två månader sedan höll jag på att bryta ihop. Jag har tre butiker och det var högsäsong, jag har fixat författare till festivalen och fixat med en massa praktiska saker men det tar ju aldrig slut! Som tur var steppade två andra i gruppen upp. De har gjort 80 procent av arbetet och gjorde festivalen möjlig.

Så det blir inte igen?

– Alltså, vet du vad? När vi gick hem i lördags kväll med ett glas vin i handen, och pratade med ljudkillarna som packade ihop, sade de: ”Det här blev större än vad vi är tillsammans”. Så vi har inget val. Vi måste fortsätta.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.