Tillbaka

Bekvämlighet avgör bokköpet

2019-06-24
av Carina Jönsson
Foto: Ola Kjelbye

Var kanadensarna köper sina böcker avgörs främst av bekvämligheten. Därefter har utbud, pris och tillgänglighet störst betydelse.

Det visar en färsk undersökning av BookNet Canada, The Canadian Book Buyer 2018, som besvarats av 8 618 vuxna engelskspråkiga kanadensare, som köpt minst en bok den senaste månaden. Bekvämlighet är det alternativ som en av fyra anger ha störst betydelse för varför man handlat i en specifik butik eller från en viss webb-sida. Längre ner på listan hamnade att man köpt en bok när man ändå handlat andra varor och billig frakt.

Rapporten visar även att 9 procent av kanadensarna köper sina böcker i den oberoende bokhandeln och 25 procent i en bokhandelskedja. 4 procent av de tillfrågade anger att de aktivt väljer var de köper sina böcker för att stödja en viss bokhandel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.