Tillbaka

Beslaget av Aron Flams bok hävs

2020-08-13
av Matilda Källén
Foto: Frankie Fouganthin/ Wikimedia Commons

Aron Flam anmäldes för upphovsrättsbrott. Nu hävs beslaget av hans Det här är en svensk tiger.
– Jag utgår ifrån att beslutet leder till att åtalet nu läggs ned, säger Aron Flams advokat Monique Wadsted.

Patent- och marknadsöverdomstolen häver nu beslaget av de drygt 2 000 exemplar av Aron Flams bok Det här är en svensk tiger som Åklagarmyndigheten tog i beslag i juni.

Böckerna togs i beslag då Aron Flam anmälts för upphovsrättsbrott av Beredskapsmuseet, eftersom han på sitt bokomslag parafraserat den klassiska, tillika upphovsrättsskyddade, reklambilden En svensk tiger.

– Staten ska inte beslagta samhällskritisk debattlitteratur och behandla satiriker som kriminella. Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen idag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren. Jag utgår ifrån att beslutet leder till att åtalet nu läggs ned, säger advokat Monique Wadsted, som företräder Aron Flam och hans förlag Samizdat Publishing, i ett uttalande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.