Tillbaka

Billingska först med egen e-bokhandel

2011-06-01
av Lars Schmidt
Foto: Johanna Westlund
Billingska i Höör blir den första oberoende boklådan med egen e-bokhandel på nätet. Det svenska sortimentet blir till att börja med detsamma som hos de stora nätboklådorna, men kommer inom kort att utökas med den brittiska grossisten Gardners hela sortiment.  

ling på Billingska Bokhandeln är den som sedan ett par år hårdast drivit e-boksfrågan. Butiken var den första bokhandeln som sålde läsplattor, den var först med att sälja e-böcker över disk och nu är det den första oberoende bokhandeln som lanserar en egen e-bokssajt.

– Det har legat och grott länge. Vi skulle egentligen dragit igång för ett år sedan, men tyckte att det kostade för mycket, säger Magnus Norling.

Man hade också problem med att få ett snyggt gränssnitt mellan den egna webbplatsen och Elibs sortiment. Men sedan e-handelsföretaget Starweb skapat en lösning för att koppla ihop en egen webbsida med Elib, blev läget ett annat, tyckte Magnus Norling.

Priserna på e-böcker via Billingska ligger väldigt nära normalpriset för e-böcker hos de stora nätbokhandlarna. Ofta någon krona under.

Enligt Magnus Norling innebär det en marginal kring 12,5 procent – långt under marginalen på fysiska böcker.

– Det blir visserligen inte så många kronor över, men det är kul. Och det känns meningslöst att starta en webbshop och försöka ta fullpris när de stora inte gör det. Det är bättre att få igång handeln, säger han.

Enligt Magnus Norling är kunderna svältfödda på e-bokstitlar, samtidigt som de inte är beredda att betala för mycket. Sigrid Combüchens Spill, för 163 kronor, ligger förmodligen i överkant.

– Och nu har den just kommit i pocket. Så om inte förlaget justerar ner den så blir den nog svår att sälja.

Billingska har kontrakt med brittiska grossisten Gardner och har tidigare sålt deras e-bokstitlar i butiken. Arbetet pågår nu med att koppla ihop hela Gardners sortiment på uppemot 150 000 titlar med e-bokhandeln.

– Engelska e-böcker kostar sällan över 100 kronor. Om kunderna får tillgång till alla dessa titlar för det priset så tvingas nog de svenska förlagen med tiden att sänka, tror Magnus Norling.

Arbetet med att sälja läsplattor och e-böcker har tagit mycket tid men börjar ge resultat. Bland annat har butiken fram till i dag sålt 51 läsplattor till priser på mellan 2 000 och drygt 3 000 kronor. Snittmarginalen har legat på nära 17 procent.

– Men egentligen har det aldrig varit meningen att sälja läsplattor, det har vi bara gjort för att kunna sälja e-böcker, säger Magnus Norling.

Han har haft svårt att hitta diskussionspartners och efterföljare bland bokhandlarna, också inom den egna gruppen Ugglan. Det är en av anledningarna att butiken nu lämnar kedjan.

– Vi vill gå vidare och vara oberoende. Vi ser oss kanske som lite för progressiva för att vara med i någon kedja, säger Magnus Norling.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.