Tillbaka

Björn Linnelllämnar Bonnier Alba

1997-02-21
av Fredrik Lindberg
Björn Linnell, 45 år, lämnar efter sex år posten som skönlitterär förläggare på Bonnier Alba. Frånträdet blev klart den 14 februari och gäller från den sista mars. Någon efterträdare har inte utse...
Björn Linnell, 45 år, lämnar efter sex år posten som skönlitterär förläggare på Bonnier Alba. Frånträdet blev klart den 14 februari och gäller från den sista mars. Någon efterträdare har inte utsetts.
- Om man ska ha den position jag har måste man vara beredd att ge allt. Jag har fått frågan om jag kan ge 110 procent i framtiden och är inte säker på att jag kan det.
Björn Linnell värvades från Norstedts i samband med att Bonnier Fakta och Alba slogs samman. Tidigare har han bland annat medarbetat på Expressen. Efter tolv år i bokbranschen vill han prova något annat, vad vet han inte ännu.
- Jag är inte säker på att jag kan fortsätta att utvecklas inom förlagsvärlden. Dessutom är bokbranschen i ett tufft läge. Om jag skulle vara kvar skulle jag tvingas avstå från saker som jag vid 45 års ålder inte är beredd att avstå från.
- Bonnier Alba kommer att fortsätta ha bred skönlitterär ugivning, både svensk och utländsk. Men det finns mer. Själv har jag dragits mot estetik och debatt.
Vd Kerstin Angelin säger att det inte är aktuellt att ändra inriktning på förlagets utgivning.
- Bonnier Alba har en tung fackboksutgivning, men den skönlitterära delen kommer inte att påverkas.
- Vi är oerhört rädda om våra skönlitterära författare. För deras skull hoppas jag kunna lösa frågan om en efterträdare snart, inom ett par månader. Men det måste bli rätt. Det är en mycket viktig tjänst Björn Linnell har haft.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.