Tillbaka

Bokbastionen i gång – 400 000 kronor till författarsamtal

2021-08-11
av Kalle Laxgård
Mats Granberg och Anna Weilemar, Bokskogen, inför ett evenemang i höstas.
Foto: Privat

Efter förseningarna är projektet Bokbastionen redo att dra i gång. Med 400 000 kronor i stöd från Kulturrådet kan fysiska bokhandlar bjuda in författare till efterlängtade evenemang. Nystartade Bokskogen i Hökarängen är en av dem som beviljats stöd. 

I slutet av förra året beviljades Bokhandlareföreningen 400 000 kronor från Kulturrådet för att stärka den fysiska bokhandeln under pandemin. Projektet fick namnet Bokbastionen och går ut på att låta boklådor bjuda in författare till samtalskvällar runt om i landet.

Men pandemin var både upphovet till stödet – och det som kom emellan. Sedan restriktionerna utökades och förlängdes har inga evenemang kunnat hållas. Förrän nu.

När Bokskogen, en barnbokhandel i Hökarängen i södra Stockholm, tar emot författarna Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg den 1 september, är det ett av de första evenemangen inom ramarna för Bokbastionen. 

Ägaren Anna Weilemar kontaktade projektet i våras med en ansökan.

– Jag hoppas få en del uppmärksamhet och att fler upptäcker Bokskogen. Det är ju också lite tanken med projektet, att främja bokhandelns roll i samhället. Men sedan hoppas jag också på att de som kommer ska bli riktigt inspirerade av Jenny och Mats, säger Anna Weilemar. 

För Bokskogen innebär stödet att hon kan skicka författarnas arvodesfakturor direkt vidare till Bokbastionen. Själv står hon för kringkostnader, som exempelvis praliner till gästerna.

Butiken har plats för omkring 40 sittande gäster, uppskattar hon, under rådande restriktioner.

– Jag tror det blir fullt. Det vore konstigt annars, säger Anna Weilemar.

Bokbastionens ursprungliga plan var att inrymma 20 författarevenemang under 2021. I och med förskjutningen är nio inbokade under hösten, det första under Söderköpings poesifestival 25 augusti, och fler väntar under vintern och våren 2022. 

– Vi har pratat med Kulturrådet om behovet av att skjuta på det och fått det godkänt, de förstod läget, säger Mats Granberg, projektledare på Bokbastionen.

Flera olika typer av bokhandlar har hittills beviljats stöd, meddelar han. Gemensamt är att många är små. 

– När jag och Maria Hamrefors (Bokhandlareföreningens ordförande, reds anm.) diskuterade detta sade vi att vi ville ha ett bra urval. Sedan har det visat sig att det blivit lite nischat och mindre bokhandlar, som kämpat på bra i pandemin, och som när de nu öppnar upp igen vill börja ha evenemang igen. Så det är både Akademibokhandeln, Ugglan och mindre fristående bokhandlar, säger Mats Granberg.

Några exempel på de som beviljats stöd är Bokvärlden i Malmö, Mare litteratur i Göteborg och Bengtsfors bokhandel.

Anna Weilemar har själv en bakgrund i event-världen, och för Bokskogen, som startade i november förra året, har planen hela tiden varit att ha gott om evenemang. Nu kan den delen äntligen dra i gång.

Men trots restriktionerna har det trots allt gått bra att starta en bokhandel mitt under pandemin, säger hon.

– Jag hade några lugna månader i våras, men så fick jag höra att folk inte brukar köpa böcker då. Så hittills tycker jag att det gått väldigt bra.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.