Tillbaka

Bokfabriken växer

2016-08-24
av Kalle Laxgård
Lasse Brahme, delägare och förläggare på Bokfabriken.
Foto: Ola Kjelbye

Bokfabriken fördubblar antalet anställda, från fyra till åtta personer. Under hösten börjar förlaget även att ge ut barnböcker.

– Vi har nått en tröskel. Vi känner att det finns en potential i det här förlaget och behöver förstärkning, säger Lasse Brahme, delägare och förläggare på Bokfabriken.

Förlaget gav ut sin första bok 2012 via sitt ljudboksförlag HörOpp och är sedan 2014 ett eget bolag. Tillväxten har varit snabb. 2014 omsatte Bokfabriken 5,8 miljoner kronor på åtta månader. I fjol landade omsättningen på 12,6 miljoner kronor, med en vinst på 1,9 miljoner.

– Eftersom det har gått så pass bra vågar vi satsa nu. Vi har fått en bärande ekonomi och har råd, säger Lasse Brahme.

Rekryteringarna består i agenten Lina Vozzi Salazar, tidigare Nordin Agency, kommunikatören Björn Gadd, tidigare BTJ, redaktören Therese Karlsson och projektledaren Sarah Linton.

I dag ger det Malmöbaserade förlaget ut 25 titlar om året. Till 2017 räknar Bokfabriken med att öka utgivningen till mellan 35 och 40 böcker. En förklaring till det är en helt ny utgivning av barn- och ungdomslitteratur.

– Det är ett spår vi tror på. Det ligger i tiden, sprunget ur stressen att barnens läsning minskar. Där ser vi en potential, säger Lasse Brahme.

De första barnböckerna kommer ut under hösten. Ansvarig för den nya linjen blir förläggaren Erik Johansson som tidigare jobbat med barnböcker på Berghs och Rabén & Sjögren.

– Vi vill fortsätta växa. I dag omsätter vi 12,6 miljoner. Ambitionen är att ligga runt 20 nästa år, säger Lasse Brahme. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.