Tillbaka

Bokförsäljningen fortsätter öka

2019-02-18
av Emma Olsson

Den totala bokförsäljningen växte med 204 miljoner kronor under 2018. Ljudböcker och nätbokhandel fortsätter öka på den fysiska handelns bekostnad, samtidigt minskar försäljning av skönlitteratur när konsumenterna vänder sig till streamingtjänsterna.

Försäljningsökningen för allmänlitteratur var 4,9 procent under förra året, jämfört med 2017. Det visar den färska Bokförsäljningsstatistiken – helåret 2018, från Förläggare- och Bokhandlareföreningarna.

Tillväxtmotorn är digital. Streamingtjänsterna ökade sin försäljning med en tredjedel, medan fysisk bokhandel och näthandel tillsammans stod för en blygsam ökning på en tiondels procent.
Näthandeln ökade med 5,8 procent under året. För den fysiska bokhandeln var trenden den motsatta, och försäljningen backade med motsvarande andel: 5,2 procent för bokhandeln, 5,9 procent för dagligvaruhandeln.

Räknat i sålda exemplar är trenden densamma.
Abonnemangsförsäljningen för Storytel, Bookbeat och Nextory ökade med 45 procent i antal, och internetbokhandeln sålde 7 procent fler böcker än 2017.
Den fysiska handeln står i stället med vikande siffror, 6 procent för bokhandeln och 9 för dagligvaruhandeln.

Ökningen i antal sålda abonnemang är större än ökningen i kronor för ljudbokstjänsterna, vilket talar för vikande snittintäkter, konstaterar rapportförfattaren Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Det aktualiserar dock frågor om alla aktörers ersättningar. Det är fantastiskt att konsumenter får tillgång till böcker till låg kostnad men det ligger också i allas intresse att ersättningar inte minskar på ett sådant sätt att utgivningen blir lidande, säger han i ett pressmeddelande.

Förlagen ser en fortsatt ökning i försäljningen av barn- och ungdomslitteratur, med en knapp tiondel – en tendens som pågått de senaste fem åren.
Humaniora, fack–, populär fack- och utländsk litteratur ökade sin försäljning. Skönlitteratur, deckare och spänning samt mat och dryck minskade.
Erik Wikberg menar att det beror på att de skönlitterära läsarna flyttat sin konsumtion till ljudböcker.

Insamlingen av data har gått genom Bokinfo, och omfattar tre fjärdedelar av all försäljning av allmänlitteratur i Sverige. 

Streamingtjänsterna ökade sin försäljning i kronor med 33,4 procent.

Fysisk bokhandel och nätbokhandeln ökade sin försäljning med 0,9 procent.
Försäljningen av barn- och ungdomsböcker ökade med 8,3 procent.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.