Tillbaka

Bokförsäljningen minskar i boklådorna

2013-04-19
av Kalle Laxgård
Sista kvartalet 2012 föll bokförsäljningen i bokhandeln med drygt 10 procent jämfört med 2011. Det visar statistik framtagen av bokhandelsekonomen Leif Olsson.


Totalt under förra året minskade omsättningen av böcker i bokhandeln med 6,2 procent.
– Det är tråkigt så klart, men bekräftar bara att bokhandeln måste hitta nya vägar att arbeta på, något jag vet att våra medlemmar gör, säger Bokhandlare­föreningens vd Anna Möller Wrangel.
Mellan år 2002 och 2012 minskade bokomsättningen i den fysiska bokhandeln med 33 procent. Samtidigt har andelen böcker av bokhandelns totala omsättning gått ner från 65 till 58 procentandelar. Förändringarna är likvärdiga oberoende av kommunens omsättning, boklådornas storlek och om de är oberoende eller ingår i kedjor.
En boklåda som går mot strömmen är Globe i Ludvika. Ägaren Anders Källgren tror att det faktum att man har 23 000 titlar i lager gör att kunderna alltid köper något.
– Sedan producerar vi ett par lokala böcker varje år. Förra året gjorde vi en fotobok, Knäppt i Ludvika, som sålde i 1 600 exemplar.


Läs hela undersökningen här.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.