Tillbaka

Bokhandel i centrala Göteborg lägger ned

2022-05-31
av Kristian Lönner
Din bok på Västra Hamngatan.
Foto: Privat

Det har varit en av Sveriges största kristna boklådor – men nu tvingas Din bok i centrala Göteborg att stänga.

– Urtrist och sorgligt, säger vd Per Bodemar.

Den kristna bokhandeln Din bok på Västra Hamngatan i centrala Göteborg hade länge en stabil omsättning på omkring sex miljoner kronor. Nu pågår utförsäljning och vid midsommar slår bokhandeln igen.

– Det är två kurvor som går åt fel håll för oss. Dels en försiktig nedgång på försäljningssidan, vilket beror på näthandel, dels ökade kostnader, framför allt på hyran. Och vi har redan sparat så mycket vi kan på personalsidan, säger Per Bodemar, vd för Din bok.

Har ni övervägt en omlokalisering?

– Ja, det har vi men det är ganska komplicerat. För att få ner hyran krävs det ett så pass mycket sämre läge att försäljningen då faller mer än vad vi sparar. Det blir en spiral åt fel håll.

Har pandemin haft en betydelse också?

– Egentligen inte. Pandemin var kritisk men innebar också möjligheter till statligt stöd som hållit oss under armarna. Sedan förstärkte pandemin många trender och vår trend var vikande försäljning.

Per Bodemar pekar på att den fysiska handeln generellt har det tufft och vill inte säga att det blivit omöjligt att driva en kristen bokhandel.

– Men då kanske det måste vara under lite andra villkor och inte ligga på bästa affärsgatan. Men trenden är ändå den att det är tufft för fysisk bokhandel. När vi flyttade till Västra Hamngatan hade vi Bokia, Wettergrens och Akademibokhandeln samt tre antikvariat i samma kvarter. I dag finns bara Akademibokhandeln kvar fast i mindre lokaler.

Tre anställda och många trogna kunder berörs av nedläggningen.

– Det är jättemånga kunder som sörjer detta. Vår typ av litteratur blir svårare att hitta nu. För mig har det varit lite av ett livsverk. Jag har drivit Din bok i 23 år och varit bokhandlare i totalt 27 år, säger Per Bodemar som nu fortsätter sitt yrkesliv som ekonom inom Svenska kyrkan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.