Tillbaka

Bokhandeln i Kristinehamn får ny ägare

2021-08-18
av Kalle Laxgård
Foto: Privat

Efter tolv år har Bo Wennerström sålt sin bokhandel. Nu räknar han ner de sista dagarna med kunder.

– Det finns de som vet om när jag har bröllopsdag och kommer in med en flaska bubbelvatten till mig. Ibland blir man rörd, säger han.

Bo Wennström är i färd med att skriva en tackannons att sätta in i tidningen.

– Jag börjar nästan känna mig lite melankolisk. Nu är det skarpt läge, bara tio och en halv arbetsdag kvar, säger han.

För tolv år sedan tog han över bokhandeln i Kristinehamn. En konkursad Bokia-butik han döpte om till Skeppsakademin och anströk med ett marint tema.

– Det har varit fantastiskt trevliga år. 99,5 procent av allt har varit bra. Och det är så många av kunderna jag kommer sakna. Det finns de som vet om när jag har bröllopsdag och kommer in med en flaska bubbelvatten till mig. Ibland blir man rörd, säger Bo Wennerström.

Men allt roligt har ett slut, konstaterar han. I somras fyllde han 64 år och pensionen hägrar. Efter två veckors semester på elva år längtar han efter ledighet. Sista augusti jobbar han sin sista dag.

– För ett och ett halvt år sedan frågade jag en kund, Hannah Frisell, om inte hon ville köpa affären av mig. Hon sade: ”Jag känner mig nästan predestinerad till det”. Sedan kom pandemin och vi bestämde att avvakta. Men pandemin gjorde snarast att jag fick ett rekordår.

Omsättningen har legat stadigt runt tre miljoner kronor år efter år. 2020 ökade den till 3,3, en konsekvens av att försäljningen av konstnärsmaterial och pussel sköt i höjden.

Samtidigt bröts resultatraden, som varit svart sedan han tog över, med en röd. Bakom förlusten på 100 000 kronor finns en tidigare miss av revisorn, samt ett misslyckat inköp, redogör Bo Wennerström.

Fick du bra betalt för butiken då?

– Jag hade nog fått mer om jag sålt ut alltihopa. Men jag vill inte det. En stad utan bokhandel saknar själ, så jag gör på det här sättet istället.

Under åren har andelen böcker av försäljningen sjunkit från cirka 70 procent till 30. Marginalerna på böcker går inte längre att leva på, menar Bo Wennerström. Det gör att man måste ta in andra varor.

– Den vanliga inbundna romanen och deckaren tror jag kommer få problem.

Samtidigt kommer många bra nya idéer in med den nya ägaren, anser Bo Wennerström. De kommer att utvidga kundkretsen och göra att bokhandeln ska leva i ”åtminstone tio år till”.

I dag jobbar Hannah Frisell som bibliotekarie. På sistone har hon varit inne och praktiserat i bokhandeln och 1 september tar hon över, då i ett nytt eget bolag under namnet Minervas bok och pappershandel. Likt Skeppsakademien blir butiken medlem i Ugglan. 

– Det kommer att bli väldigt bra, säger Bo Wennerström.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.