Tillbaka

Bokjuryn - väljer årets bästa böcker

1997-05-16
av SvB
Barnbibliotekskonsulenter och barnboksförlag har sedan ett tiotal år haft projektet Omslagstoppen där ungdomar röstade fram bokomslag.

et nya samarbetsprojektet heter Bokjuryn och går ut på att barn och ungdomar ska bilda en jury och rösta fram de bästa böckerna ur årets produktion.
    Inspirationen kommer från Nederländerna där man sedan flera år har en nationell barnjury som är ett samarbete mellan många olika organisationer. Arbetet bedrivs via bibliotek, skolor och bokhandel.
    Syftet är att det ska stimulera läsning och att det ska finnas ett litteraturpris där barnen bestämmer vinnarna. 1996 deltog 40 000 barn i det nederländska projektet.
   I Sverige finns nu en arbetsgrupp med representanter från förlag, Barnboksinstitutet, bibliotek som arbetar för att få fram en svensk bokjury.
   Syftet är att stimulera barn och ungdomars läsning, visa respekt för unga människors egna bokval, instifta ett litteraturpris där detta val får styra och att skapa ett nationellt samarbete som ger ett större genomslag för lokalt anpassat lässtimuleringsarbete.
    I arbetsgruppen ingår bland andra: Lena Lundgren, Stockholms stadsbiblioteks länsavdelning, Suzanne Öhman-Sundén, Rabén & Sjögren, Inger Nordberg, Svenska Barnboksinstitutet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.