Tillbaka

Boklåda till salu: ”Jag hoppas någon ska vilja ta över”

2022-05-06
av Karin Selåker Hangasmaa
Vy av gatan framför Norrby bokhandel i Visby.
Foto: Pressbild

Anrika Norrby Bokhandel i Visby ligger ute till försäljning. Bokhandlare Lars Karlsson hoppas att någon vill ta över 180-åringen.

Lars Karlsson anställdes 1980 och tog över bokhandeln på Österväg 10 i Visby 1998, men nu börjar det bli dags för pension. Han har frågat anhöriga och personal om de vill ta över butiken, men ingen har nappat. 
Sedan en vecka tillbaka är butiken ute till försäljning på Blocket.

– Vi har lagt ut en annons och nu är väl frågan om någon är intresserad. Det har varit några stycken här, men många backar eftersom de tycker hyran är så hög. Det är oklart om det är lokalen eller bokhandeln de är intresserade av, det kan nog vara båda delarna.

– Jag hoppas att någon ska vilja ta över, Norrby är ju en av de äldsta bokhandlarna i Sverige, äldst är troligtvis Söderköping grundad 1815.

I Visby finns två bokhandlare, Norrby på Österväg och så Wessman & Pettersson på Adelsgatan. 

– Egentligen är Visby för litet för två bokhandlare och som på andra ställen har kommunen satsat på kransbutiker utanför stan, vilket gör det svårare att driva butik i centrum. Det är julhandeln och sommarförsäljningen som ska rädda upp allting, vilket är vanligt på turistorter. 

Vad krävs för att driva bokhandel i dag?

– Man måste ha ett stort bokintresse, men det krävs mer än bara bokhandel, det funkar inte nuförtiden. Kan man kombinera med kontorsvaror, lite leksaker eller driva kafé går det. Det är inte nätbokhandeln som är problemet i dag, utan streamingtjänsterna och att folk köper färre böcker.

LÄS OCKSÅ: Lägger ner butiken: ”Funkar inte riktigt med bokhandel längre”

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.