Tillbaka

Boklådor anstränger checkkredit maximalt

2011-05-06
av Sara Djurberg
16 procent av landets bokhandlare utnyttjar sina checkkrediter till bristningsgränsen för att klara sina utgifter. För flera är det långsiktigt ohållbart, och några är nära konkurs.

40 av 245 bokhandelsföretag utnyttjade 2010 över 90 procent av sin så kallade checkkredit, och åtta av dem lånade över 100 procent för att finansiera verksamheten. Tre av dessa 40 – oftast små – boklådor har nu gått i konkurs, och en beslöt nyligen att lägga ner.

Katarina Jeansson, ordförande i JB-gruppen, har sett tendensen länge:

– Och det kommer att bli ännu värre, men det gäller både små och stora boklådor.

Checkkrediten kan vara ett sätt att parera säsongsdippar i försäljningen, för bokhandeln typiskt på våren. Och eftersom de flesta har bokslut per sista april ger det inte en rättvis bild av resten av året, menar Anders Billing, vd Ugglan. Men flera Ugglan-medlemmar har likviditetsproblem:

– Risken är att det blir ett moment 22, säger Anders Billing som poängterar att man måste köpa in ett attraktivt sortiment för att öka försäljningen:

– Det här drabbar ofta de som är expansiva och vill mycket, och det är inget att skämmas för.

Slopat sortimentsstöd och kortare kredittider från förlagen har gjort det tuffare för bokhandeln, menar han.

För Pocketgalleriet i Göteborg har checkkrediten i flera år varit en »räddningsplanka«, enligt delägaren Lars Ekdahl:

– Hyra och utgifter står inte i paritet till försäljningen. Man försöker stabilisera men det dyker alltid upp oförutsedda utgifter.

På sikt ser det »väldigt bekymmersamt« ut för bokhandeln, säger han.

Aestan Orstadius, ägare till Oskar Eriksons bokhandel i Strängnäs, använder checkkrediten för att jämna ut likvideteten under året och kunna amortera på andra lån. Det behöver inte betyda dålig ekonomi, anser han.

Men de senaste åren har varit ansträngda.

– Det var ju den där krisen som tog oss. Sedan dess har vi jobbat dygnet runt med ekonomin.

 

Checkkredit

 

Check­kredit
* De 40 boklådor som lånat mest om­sätter i snitt 5,1 Mkr.
* Snitt­resultatet är –2 %.
* Lager­omsättningen i snitt 1,96.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.