Tillbaka

Bokus läggs ner som eget företag

2009-07-06
av Lasse Winkler
Den första juli upphörde internetbokhandeln Bokus som juridisk person och blev ett affärsområde inom Akademibokhandeln. Det kommer att kosta svenska förlag många miljoner kronor. Internetbokhandel...

Den första juli upphörde internetbokhandeln Bokus som juridisk person och blev ett affärsområde inom Akademibokhandeln. Det kommer att kosta svenska förlag många miljoner kronor.

Internetbokhandeln Bokus inlemmas som ett affärsområde inom Akademibokhandeln men utåt sett, mot konsument, blir det ingen skillnad. Förändringen sker bakom kulisserna då alla bokinköp blir mycket billigare, det vill säga att förlagen nu tvingas betala ut högre rabatter vare sig de vill det eller ej.


I och med att Bokus läggs ner som juridisk person sägs alla avtal upp och de förlag som vill fortsätta sälja böcker till Bokus får göra det via Akademibokhandeln och till deras högre rabatter.
Det här är en av de förändringar Akademibokhandeln aviserat för att få villkor av förlagen. I slutändan, i början på nästa år, ska alla KF-ägda företag som säljer böcker – Akademibokhandeln, Bokus, COOP och bensinstationskedjan OKQ8 – gå samman i en enda inköpsenhet.


Det blir en jätte med cirka 25 procent av den svenska marknaden. Det innebär stora volymer, förenklad hantering och billigare kostnader för de flesta förlag. Men det innebär också att det bildas en jätte på den svenska bokmarknaden som vi aldrig tidigare sett. En jätte som kan och kommer att ställa tuffa krav på förlagen.


Villkoren och tillvägagångssättet vid nedläggningen av Bokus är ett sådant krav. Tidigare i våras skickade Akademibokhandeln/Bokus ut ett brev till alla förlag som de har affärer med och berättade att de skulle göra den här förändringen senast i september och att de som inte var överens kunde höra av sig. Ingen hörde av sig.


När beslutet väl togs om nedläggning meddelades det till alla affärspartners med ett par dagars varsel.


En följd av Akademibokhandelns beslut blir att Bokus största konkurrent Adlibris kommer att omförhandla samtliga sina avtal med svenska förlag. De kan inte acceptera att de har sämre villkor än Bokus när de säljer mer än vad konkurrenten gör.


Pär Svärdson, chef på Adlibris:
– Jag tror förlagen förstår att vi måste harmonisera de här avtalen. Det är en jätteutmaning för oss om de sitter med bättre rabatter.

(Se också ledarstick: En maktdemonstration)
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.