Tillbaka

Bokutgivningen slår rekord på Island

2019-11-13
av Kristian Lönner
Foto: Maryam Laura Moazedi/Wikimedia commons

Aldrig har de isländska förlagen publicerat så många titlar som i år. En förklaring kan vara ett nytt statligt stöd, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

De isländska förlagen som ger ut nya böcker på isländska kan få statligt stöd som täcker 25 procent av kostnaderna för bland annat marknadsföring och layout. Och stödet verkar ha fått ordentlig fart på bokutgivningen i landet.

– Det ser fantastiskt ut! Det har aldrig kommit så många titlar som i år, det är ett rekordår, säger Bryndís Loftsdóttir på Islands förläggarförening till Kulturnytt.

Bokbranschen på Island har annars haft det tufft de senaste åren och försäljningen av böcker har gått ned.

– Det här återbetalningssystemet kommer troligen, eller förhoppningsvis, förändra hur man driver förlag här, säger Bryndís Loftsdóttir.

På Island ges det ut omkring tusen böcker per år.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.