Tillbaka

Bonnier Books köper majoriteten av Strawberry i Norge

2020-11-19
av Matilda Källén
Petter Stordalen.
Petter Stordalen.
Foto: Tord-Erik Andresen

Bonnier Books förvärvar 70 procent av norska förlagsgruppen Strawberry Publishing. 

I våras köpte Bonniers Books Strawberrys förlag i Sverige och Danmark. Nu förvärvar de 70 procent av norska Strawberry Publishing. Förlagsgruppens grundare, inklusive Petter Stordalen, behåller ett ägande på 30 procent. Man behåller därtill namnet Strawberry Publishing.

– Norden är vår hemmamarknad och att kunna stärka vår position i Norge är strategiskt viktigt för oss. Att Strawberrys författare, medarbetare och ägare på så kort tid har hunnit göra ett stort avtryck på den norska bokmarknaden är inget annat än imponerande, säger Håkan Rudels, vd för Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Strawberrys omsättning ökade från 4 till 100 miljoner norska kronor mellan 2017 och 2019. Förlagsgruppen, som består av de allmänutgivande förlagen Strawberry Publishing och Bastion Forlag, ger ut författare som Jørn Lier Horst, Anne B. Ragde och Camilla Läckberg.

– Bokbranschen befinner sig mitt i stora omvälvningar och om vi ska fortsätta att vara snabba och offensiva och samtidigt rusta oss digitalt måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt. Bonnier Books är en perfekt partner i den meningen ─ de har den tyngd, historia och de förlagsmuskler vi behöver för att fortsätta vår tillväxt och utmana konkurrenter, säger Petter Stordalen om förvärvet, som nu ska granskas av norska Konkurransetilsynet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.