Tillbaka

Bonnierförlagen bantar

2012-12-04
av Kalle Laxgård
Foto: Anders G Warne
  När Bonnierförlagen presenterade sin framtida sparplan blev det klart att man är 20 medarbetare färre om ett år. Ett viktigt mål blir att klara övergången till en digital framtid.

– Vi har idag haft ett informationsmöte där vi har gått igenom det vi kommer att fokusera på den närmaste tiden. Framförallt gäller det kostnadsbesparingar inom områden som marknadsföring, övriga omkostnader och personal, säger Håkan Rudels, förlagsdirektör på Bonnierförlagen.

Han säger att när de summerar nästa år kommer 20 anställda ha försvunnit. Av dem är tolv tjänster som inte ersätts vid pensionsavgångar och projektanställningar. Fyra tjänster försvinner när förlaget Fenix läggs ner och ytterligare fyra tjänster förhandlar man om.

– Vi tittar på alla typer av kostnader, säger Håkan Rudels. Exempelvis hur vi reser i tjänsten, vår närvaro på bokmässan, med mera. Vi kommer även att minska lite på utgivningen, med ungefär åtta procent nästa år. Främst illustrerade böcker och faktaböcker för barn.

Sedan tillägger han:

– Vi ser över kostnadsmassan och hade det varit ett mindre förlag så hade ingen tyckt att det vore konstigt. Bokmarknaden i dag står still, eller till och med backar. Trots inflationen och löneökningar har vi svårt att ta ut prisökningar och därför har vi över tid inte en försäljning som kompenserar kostnadsökningarna.

Sedan beskedet om att Bonnierförlagen tvingas spara har stämningen varit orolig internt. Håkan Rudels har mottagit 60 olika sparförslag per mejl från anställda, om allt från taxiresor till snabbare makulering av böcker.

En av de viktigaste omställningarna framöver blir omställningen till e-böcker.

– Vi kan inte ta bort kostnader i den traditionella bokverksamheten, samtidigt investerar vi i den digitala delen. Detta gör att vi har kostnader på två ställen, medan vi egentligen bara har intäkter på ett ställe. Den digitala delen ger inte ännu några intäkter att tala om, säger Håkan Rudels.

Informationsmötet var ”lugnt och tydligt”, säger Ingela af Geijerstam, klubbordförande i Unionen.

– Vi ser ju också att förlaget behöver spara, men vi har inte suttit i förhandlingar med arbetsgivaren än om de här fyra tjänsterna - innan dess kan vi egentligen inte säga så mycket, säger Ingela af Geijerstam.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.