Tillbaka

Bonnierförlagen bryter förhandlingarna med Författarförbundet

2009-12-08
av Lasse Winkler
Foto: Ola Kjelbye
Bonnierförlagen har avbrutit förhandlingarna med Författarförbundet (SFF) med hänvisning till att SFF har startat ett förlag och blivit konkurrenter till Bonnierförlagen. Något SFF avvisar.

sten har Bonnierförlagen och Författarförbundet haft en mycket seg förhandlingsrunda. Utgångspunkten har varit de nya avtal som Bonnierförlagen lagt fram för sina författare sedan tidigt i våras. Det centrala i de avtalen är bland annat kraven på samtliga rättigheter oberoende av vilket format en bok produceras i och ett avskaffande av garantihonorar till förmån för förskott.

Förhandlingarna avbröts av Bonnierförlagen i slutet av förra veckan med hänvisning till att SFF bildat ett bolag, Dejavu, som Bonnierförlagen ser som en ren konkurrent.
SFF:s ordförande Mats Söderlund avvisar Bonnierförlagens påstående och menar att SFF startar ett servicebolag riktat till de egna medlemmarna enligt vad man tidigare skissat upp, bland annat i SvB (se Författarna utmanar förlagen och Författarförbundet ger ut böcker).

Anna Borné Minberger, förlagschef allmänlitteratur Bonnierförlagen:
– Vi avbröt förhandlingarna med Författarförbundet för plötsligt blev de ett förlag. De hamnar på två stolar och samarbetar med flera av våra konkurrenter.

På vad sätt är Dejavu ett förlag; SFF kallar det ett servicebolag?
– De har förläggare, utgivningsråd och en utgivning.

Från SFF ser man Bonnierförlagens reaktion som en ursäkt för att avbryta förhandlingarna och man uppmanar i ett brev sina medlemmar att inte skriva på Bonnierförlagens nya avtal utan att ta kontakt med förbundets jurister.
Enligt Anna Borné Minberger har alla förlagsgruppens författare som varit aktuella för ett nytt kontrakt sedan i mars skrivit under det nya avtalet. Undantaget ett par barnboksförfattare som vill avvakta förhandlingarna med SFF.

Anna Borné Minberger tycker att SFF:s utspel kan vara en bra idé så länge man håller sig till gamla titlar. Men vad är en gammal titel?
– Vi har författare som ringde direkt efter att Dejavu blev offentligt. En författare som gav ut en bok i fjol som nu börjar ta slut ville ta tillbaka rättigheten och ge ut den på Dejavu. I det läget blir de en konkurrent, säger hon.
Anna Borné Minberger vill inte kommentera vare sig förhandlingsläget med SFF eller hur de egna avtalen ser ut.
– Det som är viktigt är att vi måste jobba med samtliga rättigheter. Vi jobbar, som förlag, med en boks innehåll, sedan väljer konsumenten det format den vill ha.

Enligt Mats Söderlund är Bonnierförlagens officiella motivering för att bryta avtalen inte desamma som man gav vid förhandlingarna.
– Där sa man uttryckligen att det handlar om våra samarbetspartners.

Hur ser du på Bonnierförlagens påståeende att ni startat förlag?
– Det har vi inte. Vi lägger oss till exempel inte på några rättigheter. Förlagen kan ta över författarna och deras böcker när de vill.

Fredrik Gustavsson är en av Bonnierförlagens uttalade måltavlor i den uppkomna konflikten. Han avböjer att kommentera själva avtalssituationen men uttalar sig om Dejavus status:
– Det är problematiskt att de kallar det förlag. Det är ett missförstånd. Vi ger inte ut böcker, vi återpublicerar böcker som gått ur tryck. Vi jobbar inte med förläggeri, vi berabetar inget innehåll.

Men det är möjligt, säger Fredrik Gustavsson, att ordet utgivningskommitté är ett olyckligt valt ord.
– Tanken leder kanske till ett förlag men det är ett råd som ska värdera vilka böcker som ska tryckas om. Förläggeri handlar om att arbeta fram innehåll och marknadsföra och sköta försäljning. Det gör inte vi.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.