Tillbaka

Bonnierförlagen förvärvar Historiska Media

2022-06-30
av Carina Jönsson
Mattias Fyrenius och Erik Osvalds
Foto: Caroline Andersson Renaud/ Hans Jonsson

Bonnierförlagen köper Lundabaserade förlaget Historiska Media. Historiska Medias utgivning fokuserar främst på sakprosa, historiska romaner och deckare.
– Den geografiska aspekten är viktig för oss, säger Bonnierförlagen vd Mattias Fyrenius.
 

Historiska Medias nio medarbetare kommer fortsätta att arbeta på förlagets kontor i Lund. Därmed blir Historiska Media den första av Bonnierförlagens förlagsverksamhet som inte ligger i Stockholm.
– Historiska Media har en spännande och tydlig profil på sin utgivning med många imponerande författarskap. De ligger dessutom långt fram inom digital utgivning och podcast kopplat till sin utgivning. Sedan går teamets kunskap om historiska berättelser i vid bemärkelse inte att matcha på den svenska bokmarknaden, säger Mattias Fyrenius i ett pressmeddelande.
Han betonar att Historiska Medias placering i Lund är av stor betydelse för Bonnierförlagen.
─ Den geografiska aspekten är viktig för oss. Med Historiska Media får vi en intressant utgångspunkt utanför Stockholm som vi ser fram emot att utforska tillsammans med våra nya kollegor, med Christina Haugen och Lena Amurén i spetsen, säger Mattias Fyrenius

Historiska Media grundades av Erik Osvalds, i dag styrelseordförande, och Björn Andersson 1995. Då med idén att ge ut tidningar och böcker med fokus på populärhistoria. Något som utmärkt förlaget sedan dess.

Historiska Media ger ut cirka 70 nya titlar per år och har gett ut mer än tusen titlar av bland andra Antony Beevor, Dick Harrison och Maria Gustavsdotter.
Senaste bokslutet som är från 2020 visar att Historiska Media hade en nettoomsättning på drygt 32 miljoner kronor och ett resultat på 3,5 miljoner (EBITDA).

─ Det är självklart med blandade känslor jag nu lämnar över Historiska Media i Bonnierförlagens händer. Det har varit fantastiskt att tillsammans med mina enastående kollegor bygga upp förlaget till vad det är i dag. Historiska Media är i dag välmående såväl publicistiskt som kommersiellt. Jag är övertygad om att Bonnierförlagen med sin tradition och kunskap är helt rätt som ny ägare att förvalta och utveckla verksamheten tillsammans med hela gänget i Lund, säger Erik Osvalds i pressmeddelandet

Förvärvet genomförs 1 juli. I det ingår även poddbolaget A2C Productions som ägs till hälften av Historiska Media. Ingen köpeskilling uppges i pressmeddelandet.


 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.