Tillbaka

Bonniers köper Finlands största förlag

2011-04-29
av Lasse Winkler
Foto: Ola Kjelbye
Bonnier Books köper WSOY:s allmänlitterära utgivning av Sanoma. Genom affären blir Bonniers, som sedan 1996 äger Tammi, störst i Finland på allmänlitteratur .

>Bonnier Books och finska Sanoma gör en strukturell affär där båda stärker sina kärnområden. Sanoma, som behåller läromedelsdelen WSOY Learning, köper Bonnier Utbildning i Sverige och Tammi Learning i Finland och Nordens största läromedelsförlag, med närvaro i sju europeiska länder, får därmed in en fot i Sverige.

Maria Curman, vd Bonnier Books:
– Omsättningsmässigt är det en ganska likvärdig affär men innehållsmässigt är det helt skilda verksamheter. Vi koncentrerar oss i dessa länder på allmänlitterär utgivning där vi också blir främst.

WSOY Literature omsatte 32,5 miljoner euro 2010 medan Bonnier Utbildning omsatte 17,6 miljoner euro och Tammi Learning 10,2 miljoner euro.

Maria Curman:
– Det här har varit mitt drömförvärv i många år. Sanoma erbjuder Bonnier Utbildning ett internationellt hem vilket är viktigt med tanke på läromedelsutvecklingen på den digitala sidan.

WSOY var före affären på egen hand det största allmänutgivande förlaget i Finland med Otava som tvåa och Tammi som trea. Hur förlagen i framtiden ska organiseras vill Maria Curman i dagsläget inte kommentera men den sammanlagda omsättningen blir cirka 55 miljoner euro vilket gör Bonnier Books till den överlägset största aktören i Finland.

WSOY, Werner Söderström OY, bildades 1891 och är Finlands största allmänutgivande förlag med cirka 100 anställda.

Sanoma Learning omsatte 2010 249 miljoner euro och har förlagsverksamhet i Finland, Holland, Belgien, Polen, Ungern, Ryssland och nu även i Sverige.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.