Tillbaka

Bonniers renodlar - säljer Samdistribution

2018-03-01
av Per PeKå Englund
Foto: Sara Mac Key

Köpare är logistikföretaget Speed Group AB som tar över verksamheten från 1 mars.

Affären är ett led i strategin att renodla Bonnier Books kärnverksamhet.

Bonniers har en längre tid letat en köpare till Samdistribution, som distribuerar över 25 miljoner böcker och andra artiklar till återförsäljare.

– Vi kände att det var lämpligt att sälja då vi hittade en värdig köpare som vi kan samarbeta med framåt och som också vill fortsätta utveckla denna välskötta verksamhet. Försäljningen av Samdistribution är odramatisk. Bonnier Books ska främst driva förlag och ibland äger vi andra verksamheter eller delar av värdekedjan i bokbranschen. Men på sikt vill vi ägna vår tid och energi åt förlagsverksamheten, det vill säga vår kärnverksamhet, säger Håkan Rudels i ett pressmeddelande.

Samdistribution har haft egen verksamhet sedan 1960 och flyttade till sin nya anläggning i Rosersberg norr om Stockholm för snart 12 år sedan. Sveriges största bokklubbar har varit viktiga uppdragsgivare ända sedan företaget startade.

Bonnierförlagen, Norstedts, Akademibokhandeln, Pocketgrossisten och Nordiska Bokgrossisten (som också är ett dotterbolag till Samdistribution) är de största kunderna.

2016 omsatte Samdistribution 185 miljoner kronor och hade ett resultat efter finansnetto på 7,6 miljoner. Vinsten på sista raden blev mer blygsam; 343 000 kronor.

Köparen Speed Group AB ägs av börsnoterade investmentbolaget Ratos.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.