Tillbaka

Bookmark organiserar om

2021-04-07
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Efter nästan tio år har Bookmark vuxit ur sin kostym. Nu får förlaget ny struktur, med nya titlar som redaktionschef och litterär chef. Tre förläggande redaktörer befordras till förläggare.

Förändringsarbetet började redan för ett år sedan när Kristoffer Stjernberg anställdes som försäljningschef, en roll som tidigare saknades på Bookmark. Vid årsskiftet befordrades förläggaren Ebba Barrett Bandh till litterär chef medan Carolina Starck fått titeln redaktionschef.

Omorganisationen är ett resultat av att förlaget vuxit och fått behovet av en tydligare struktur, säger förlagschefen Claes Ericson.

– Det blir en tydligare rollfördelning och redaktionsuppdelning än vi hade förut.

Ytterligare en förändring är att tre tidigare förläggande redaktörer nu befordras till förläggare.

– Framför allt tror jag att det får betydelse i deras dialog med författarna, eller när vi jobbar med frilansredaktörer och formgivare. Är man förläggare har man ett titelansvar på ett annat sätt. Förläggande redaktör är en ganska otydlig roll egentligen, säger Claes Ericson.

Sedan förlaget startade 2011 har Bookmark vuxit till att omsätta drygt 50 miljoner kronor, enligt förlagets egna uppgifter, och ha 13 anställda. Claes Ericson säger att samtliga medarbetare utom försäljningschefen arbetat sig upp till respektive befattning från att alla ha börjat i rollen som förlagskoordinator – en tjänst som man nyligen tillsatt med en ny medarbetare. Med den nya organisationen får Bookmark också en mer dedikerad säljavdelning.

Men kanske kommer den nya strukturen göra störst skillnad för Claes Ericson personligen.

– Jag jobbade säkert till hälften med försäljning för bara ett år sedan. Jag var också mycket mer delaktig i klassiska förläggaruppgifter. Väldigt länge stod jag som förläggare på alla titlar. Nu kan jag renodla min roll som förlagschef mycket mer, och ägna mig åt övergripande delar och strategisk försäljning. Så kanske påverkar det här mig mest, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.