Tillbaka

The Bookseller: Över hälften utsatta för övergrepp

2017-11-10
av Philip Wallin
54 procent uppger övergrepp.
Foto: Colourbox

Nu kommer allt fler rapporter om sexuella trakasserier i bokbranschen. Över hälften av de tillfrågade i The Booksellers undersökning bekräftar bilden av en osund manlig kultur. 

Den världsledande brittiska branschtidningen The Bookseller har under första veckan av november låtit göra en undersökning om sexuella trakasserier. Nej, bokbranschen är inget undantag från övriga samhället. Resultatet följer en tydlig, nedslående och sorglig trend.

Över hälften av de 388 svarande uppger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. 54 procent av kvinnorna (83,5 procent av de medverkande var kvinnor) och 34 procent av männen (15 procent av de svarande var män).

De rapporterade övergreppen är utspridda över hela industrin – från butiker, förlag och bokevent till författare och agenter. Det handlar om nedsättande språkbruk mot kvinnor, sexuella anspelningar, tafsanden och i två fall våldtäkt.

– Manliga kollegor utnyttjar det faktum att bokbranschen är en relativt ’avslappnad’ industri, menar en anonym författare.

En kvinnlig boksäljare beskriver ett övergrepp. 

– En högre chef tog tag i mina bröst, det var djupt förnedrande och jag kände mig maktlös.

– Manliga kollegor, oftast seniora, har fällt väldigt opassande sexuella kommentarer till mig, som de aldrig behöver stå till svars för. Event och fester är de värsta tillfällena, menar en annan.

Vittnesuppgifterna om övergrepp är många. Dessutom saknar 66 procent av de tillfrågades arbetsgivare en handlingsplan mot sexuella trakasserier och en plan över hur de ska handskas med nya fall.

De utsatta är inte sällan yngre medarbetare, frilansare eller nyanställda som befinner sig i en beroendeställning. Många vill, enligt undersökningen, lyfta frågan om bokindustrins alkoholkultur för att skydda yngre medarbetare på event och tillställningar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.