Tillbaka

Bortglömda Nobelpristagare: José Echegaray

2019-07-29
av TT/Litteratur
Foto: TT

I höst tillkännages inte bara ett utan två Nobelpris i litteratur. Men kommer pristagarna att finnas kvar i det kollektiva minnet om 100 år? Här är Nobelpristagarna i litteratur som de flesta av oss har glömt bort.

Den spanske dramatikern José Echegaray tilldelades priset 1904 med motiveringen att han på "självständigt och originellt sätt återupplivat det spanska skådespelets stora traditioner". Han var den förste spanjoren att tilldelas priset.

Echegaray delade äran med den franske poeten Frédéric Mistral. Det var första gången som två författare fick samsas om priset. Första gången som två personer från samma land fick dela på priset var 1917, då danskarna Karl Gjellerup och Henrik Pontoppidan tilldelades priset.

Ung professor

José Echegaray föddes i Madrid som son till en språkprofessor. Själv blev han redan som mycket ung professor i matematik. Efter spanska revolutionen 1868, som resulterade i att drottning Isabella II avsattes, gav han sig in i politiken.

Han utsågs först till utbildningsminister och senare till finansminister. Som finansminister hade han ett finger med i grundandet av den spanska riksbanken. Men när revolutionärerna 1874 förlorade makten fick han lägga politiken på hyllan.

Sen debut

Som dramatiker debuterade Echegaray på riktigt först vid 42 års ålder, även om teatern vid sidan av matematiken sedan barnsben varit hans stora kärlek.

Hans tidiga pjäser var romantiska skådespel med melankoliska drag. Men påverkad av norrmannen Henrik Ibsen började han snart skriva mer modern och tesdriven dramatik. Genombrottet kom 1877 med "Helgon eller vansinnig?", där tesen är att ärlighet av samhället betraktas som galenskap.

Matematisk exakthet

José Echegaray var under sin tid omåttligt populär i Spanien, men hans pjäser spelades för fulla hus även på andra håll i Europa. Pjäserna karaktäriseras av matematisk exakthet och fokuserar inte sällan på plikt och moral.

Trots hans popularitet kom Nobelpriset som en chock för renässansmannen Echegaray – och även för stora delar av det samtida litterära Spanien.

"Mariana" från 1891 anses av många vara hans bästa verk. Pjäsen handlar om en ung kvinna som plågas av sitt och sin mors förflutna. Även Echegarays inom skrået mest hårdföra kritiker, författarna Leopoldo "Clarin" Alas och Emilia Pardo Bazán, menade att "Mariana" var ett mästerstycke.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.