Tillbaka

Bra Böcker byter inriktning

2012-01-12
av Lasse Winkler
Bokförlaget Bra Böcker blir dotterbolag till NE, Nationalencyklopedin, och utgivningen kommer på sikt att styras över mot fackböcker. Den organisatoriska förändringen sker med omedelbar verkan och förlagschefen Erik Johansson slutar direkt.

er har varit till salu i ett par år men inga externa köpare har anmält sitt intresse. Nu väljer ägaren Alf Tönnesson att föra samman sina bolag NE och Bra Böcker samtidigt som man justerar affärsidén för de båda förlagen.
Tanken är att NE, som idag är en digital produkt, ska använda materialet i sina databaser och göra fakta-, och kunskapsböcker och spel via varumärket Bra Böcker i framtiden.
Hubert Kjellberg, vd på NE:
– Vi diskuterar just nu en ny strategi där vi ska bestämma vad som ska ges ut – under vilket varumärke och i vilket format. Bra Böcker kommer att bli mer fackboksinriktat. Men vi har en del att arbeta med, så det kommer inte att ske över en natt.
På frågan om vad det betyder för den skönlitterära utgivningen svarar Hubert Kjellberg:
– Vi har inte tänkt oss att knoppa av den skönlitterära utgivningen när vi satsar på facklitteratur.
I den framtida strategin diskuteras en helt ny utgivningslinje då NE ska försöka sig på en utgivning som riktar sig till de myndigheter och kommuner man i dag samarbetar med.
Hubert Kjellberg:
– Vi ska till exempel kunna publicera material om IT och pedagogik riktat till myndigheter och kommuner. Det kan vara smala ämnen och det behöver inte vara i bokform
NE:s affärsområdeschef Niclas Ek går in som ny vd för Bra Böcker. Den tidigare vd:n Erik Johansson lämnar efter knappt fyra år på posten.
– Jag stannar i Malmö och är kvar i branschen. Jag överväger två konkreta möjligheter, men just nu kan jag inte säga mer om detta.
Läs också bloggen ”Huggsexa om Bra Böckers författare?” (här)

Fakta/Bakgrund:

Bra Böcker startade som självständigt förlag 1965 i Höganäs. Alf Tönnesson köpte förlaget 1994 och flyttade det från Höganäs till Malmö 1998.
Bra Böcker var ett av 70-talets mest omtalade bokförlag och man skapade sig ett namn genom sin lexikonutgivning i 25 band under åren 1973 – 1981 (Det gröna lexikonet som såldes i över 600 000 exemplar). De skickades ut som bokpaket ihop med utvalda romaner.
Länge sas det att IKEA möblerade svenska hem med bokhyllan Billy och Bra Böcker fyllde den med lexikon och romaner.
Många kända författare har givits ut på Bra Böcker genom åren;
Lars Forsell, Ben Okri, John Grisham, Patricia Cornwell, James Ellroy, Stephen King, Jean M Auel och på senare tid danske Jussi Adler Olsen.

Läs även min blogg Huggsexa om Bra Böckers författare?

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.