Tillbaka

Bråda dagar när ny bokhandel slår upp dörrarna i Linköping

2022-08-12
av Carina Jönsson
Foto: Petra Rörberg

I morgon öppnar den 1 200 kvadratmeter stora bokhandeln i Linköping. Butikschef Monika Gustavsson jobbar febrilt med att bli klar med det sista inför öppningsceremonin, när SvB når henne på telefon.

– Det är sista timmarna nu, skrattar hon. Alla böcker är på plats, nu är det bara non books som ska bli klart också. Eller riktigt klart blir det väl aldrig, det finns alltid något att putsa på.

Arbetet med bokhandeln har pågått i nästan ett och ett halvt år. Själv anslöt Monika Gustavsson som butikschef i april. I sommar har arbetet med att få klart bokhandeln, som även har en stor kafédel, intensifierats. Volontärer har kommit in och hjälpt till att sortera böcker.

– Vi har fått oerhört bra hjälp lokalt, det har varit en stor uppslutning!
 

Hur lyckades ni få in volontärer att hjälpa till i butiken?
– Vi sträckte upp en hand i sociala medier och frågade om någon ville engagera sig, om de hade tid och lust, och vi fick ett stort gensvar. Det var folk i alla åldrar, ungdomar som pensionärer.

Det lokala engagemanget och samarbete är något som Monika Gustavsson trycker på som extra viktigt för bokhandelns framtid. Att lokalerna ska bjuda in till samtal och bli en mötesplats för kulturen i Linköping oavsett om det är författarsamtal, eller musikevenemang eller ett konstarrangemang. 
– Vi har stor yta här och vill gärna samarbeta och använda butiken till olika nischer, säger hon.

Bakom Linköpings bokhandel står en hemlig finansiär. Bokhandeln drivs som ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, vilket innebär att eventuellt överskott kommer att återinvesteras i verksamheten. 
– Vi måste så klart gå runt men vinsten ska gå tillbaka in i butiken, säger Monika Gustavsson.
 
Vad bjuds det på i morgon då, på själva öppningsdagen?
– Det blir ett smakprov på vad vi kommer att bjuda på framöver. Gertrud Hellbrand kommer för författarsamtal och boksignering. En lokal författare från Linköping kommer att vara på plats. Till barnytan kommer en ballongprinsessa. Och vi har bjudit in en orkester som spelar och så ska vi klippa band så klart!
 

 

 


 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.