Tillbaka

Bråk kring thriller om Palme-mordet

1997-08-22
av Inger Frimansson
Vem är författaren bakom pseudonymen John W Grow? Han har skrivit boken Kontraktet som i oktober kommer ut hos Sellin & Partner.

Kontraktet är en thriller om mordet på Olof Palme, där den uppdiktade finansmannen Lennart Waldenström lejer en mördare för att avrätta statsministern. Han vill stoppa regeringens planer på att förstatliga det svenska bankväsendet. Några av dem som läst manuset menar att det finns uppenbara likheter mellan Lennart Waldenström och Peter Wallenberg.
    I pressen har bland andra Jan Guillou tippats vara den egentliga John W Grow, något som denne med kraft har tagit avstånd ifrån.
    - Diskussionerna har kommit att bli något snedvridna, säger Bjarne Sellin till SvB. Det är viktigt att komma ihåg att detta är fiktion. Dessutom är det bara ett utkast, det är inget färdigt manus ännu. Det är beklagligt om någon känner sig utpekad men vi ska göra allt för att det inte ska bli så.
    Så ni tänker ta bort Lennart Waldenström?
    - Det vill jag inte kommentera. Vem är författaren då?
    - Ingen som helst aning. Jag vill verkligen dementera de namn som förekommit i kvällstidningarnas spekulationer. Själv har jag aldrig nämnt något av de namnen.
    Hur har ni fått tag på manuset?
    - Genom förhandlingar via en kontakt i England.
    Är det alltså en engelsk författare?
    - Jag vet inte ens det. I alla fall är det någon som verkar vara väl insatt i Stockholm med omgivningar. Men det är viktigt att betona att det här inte är en i mängden av privatspanare som ger ut sina teorier utan detta är ren fiktion. Är manuset på engelska?
    - Det manus som vi har fått har översatts från engelskan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.