Tillbaka

Branschen hoppfull inför dubbla pris

2019-10-07
av TT/Litteratur
Foto: Kallestad, Gorm

Bokhandlarna hoppas att torsdagens dubbla tillkännagivning av Nobelpristagare i litteratur ska väcka både läs- och köplust. När utdelningen av priset uteblev i fjol blev försäljningen lidande.

– En populär Nobelpristagare är ofta en av toppsäljarna under året, säger Anna Austin, kategorichef för böcker på Akademibokhandeln.

Bokhandlarna kämpar med att hitta sin väg i det digitaliserade medielandskapet. Under det första halvåret 2019 har fler böcker konsumerats tack vare digitala abonnemangstjänster, men antalet sålda fysiska exemplar minskar och därmed de totala intäkterna. Årets dubbla utdelning av Nobelpriset i litteratur kan dock ge bokhandlarna en skjuts.

– För handlarna är utmärkelserna viktiga specifikt för julhandeln. Böcker är en av de stora julklapparna och ofta är det just Nobelpristagares böcker som väljs. När inget pris delades ut förra året märktes det i försäljningen, säger Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen.

Skillnaden var drastisk, enligt aktörer på marknaden.

– Vi såg ett tydligt försäljningstapp förra vintern inom den skönlitterära kategorin på grund av det uteblivna Nobelpriset. Det rörde sig om avsevärda belopp, säger Anna Austin, kategorichef för böcker på Akademibokhandeln och Bokus.

Därför finns det en förväntning på ökad försäljning i och med tillkännagivandena på torsdag. Men några exakta prognoser är svåra att ge.

Författarskapet avgör försäljningen

– Det varierar beroende på vilka författarskap det blir. Ett tillgängligt och omtyckt författarskap som sålt bra genom åren, som väcker intresse och nyfikenhet, exempelvis Tranströmer, Munro och Ishiguro, ger rejäl merförsäljning medan ett ”wild card” som Bob Dylan inte nödvändigtvis genererar lika mycket försäljning, säger Anna Austin.

Andra faktorer som påverkar är hur många böcker som Nobelpristagaren har gett ut och hur många av dem som översatts till svenska.

Men litteraturpriserna ger inte bara ekonomiska värden.

– Nobelpriset i litteratur betyder väldigt mycket för bokbranschen. Alla som arbetar i handeln är människor av kött och blod som själva brinner för att läsa och sprida läsning. För många innebär priset en möjlighet till att utforska nya författarskap och hitta inspiration, säger Maria Hamrefors.

Det är något som vida uppmärksammas, väcker intresse och skapar läslust. Vi gläds åt årets två priser som vi hoppas kommer att rikta ett ack så viktigt strålkastarljus på litteraturen, säger Anna Austin.

De båda vittnar om traditioner där handlare och läsare samlas i bokhandlar runt om i Sverige för att höra vem som tilldelas priset.

– När man sedan vet vem som får priset ringer bokhandlarna vanligtvis förlaget direkt för att se över möjligheterna att beställa in böcker om man inte redan har dem hemma. Men många är väldigt intresserade och har säkert redan i förväg plockat fram lite böcker som man tror kan bli aktuella, säger Maria Hamrefors.

 

Fakta: Nobelpriset i litteratur

Torsdagen den 10 oktober kommer Svenska Akademien att offentliggöra vilka som tilldelas Nobelpriset i litteratur för åren 2018 och 2019.

Det är inte första gången utdelningen av priset har skjutits upp ett år. Att två utmärkelser delades ut samma år hände dock senast 1950.

Pristagarna får ta emot priserna om nio miljoner kronor vardera av kungen på Nobeldagen den 10 december.

Det har delats ut 114 stycken Nobelpris i litteratur hittills, varav 100 har gått till män och 14 till kvinnor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.