Tillbaka

Brexit kan leda till slopad e-boksmoms

2018-06-05
av Emma Olsson
Brittiska läsare kan bli först med momsbefriade e-böcker.
Foto: Wikimedia Commons

Brexit kan göra det möjligt för Storbritannien att bryta dödläget i Bryssel, och slopa sin moms på e-böcker. Det skriver The Bookseller.

Tjeckien fortsätter att förhindra en minskad moms på e-media inom EU. Men brittiska förläggarföreningen Publishers Association ser en möjlighet i och med det stundande utträdet ur EU: att landet kommer att kunna reglera momssatserna själva.
Problemet i EU, som SvB tidigare rapporterat, är att böcker klassas som e-publikationer. Medan tryckta böcker är momsbefriade i Storbritannien, är e-böcker belagda med 20 procents moms.
EU har arbetat med frågan om att reducera beskattningen av e-böcker sedan 2016, men Tjeckien har blockerat förslag både 2017 och igen i slutet av maj i år.
– Att beskatta digitala böcker går emot våra principer och missar förändringarna i hur vi läser numera, säger Stephen Lotinga, vd på Publishers Association.
Han hoppas att Storbritannien ska kunna slopa momsen på e-böcker så fort det är möjligt.
– Det kommer att visa världen att vi menar allvar med att vara en världsledande digital nation och avlägsna den orättvisa diskrimineringen mot digitalt läsande.
Han räknar med att förändringen skulle innebära ekonomiska lättnader för 15 miljoner läsare, och för dem som använder e-learning-tjänster, och läser tidningar på nätet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.