Tillbaka

”Byter fysiska kronor mot digitala ören”

2019-12-04
av Sophie Tanha
Danmark ”Byter fysiska kronor mot digitala ören”
Foto: Genrebild.

Danska Bogepanelet, som grundades i kölvattnet av övergången från fasta bokpriser till fria 2011, har släppt 2019 års rapport över läget för den danska bokbranschen.

Den samlade omsättningen är stabil, skriver Bok365 som var först med att skriva om rapporten. Från 2017 till 2018 gick den sammantaget ner 0,4 procent.

Vad gäller skönlitteratur ökade den digitala andelen av försäljning från 2017 till 2018 med 10,4 procent, och utgör nu 22,5 procent av den totala försäljningen av skönlitteratur. Samtidigt minskade förläggarnas intäkter från skönlitteratur med motsvarande över 25 miljoner kronor.  I årsrapporten kallar man därför utvecklingen för att ”växla fysiska kronor mot digitala ören.”

De stora förlagen dominerar fortfarande marknaden med 58 procent av alla utgivna böcker. Detta trots att storförlagen bara står för 3,5 procent av förlagsfloran i Danmark. Men allt fler småförlag tillkommer med fler titlar och antalet förlag som ger ut mer än 50 titlar har ökat från 25 stycken 2010 till 33 förlag 2018.

Som väntat växer ljudböcker och streamingtjänster. Sedan 2014 har antalet ljudböcker på marknaden vuxit med 214 procent. Mellan 2017 och 2018 ökade antalet ljudbokstitlar på danska marknaden med 60 procent.

Utländska digitala aktörer, som Amazon, är mindre populära än både fysiska bokhandlare och danska onlineförsäljare. Anledningen till detta tror Bogepanelet är för att danskarna helst läser böcker danska. Ska de däremot läsa något från utanför landsgränserna är Sverige det mest populära landet att importera litteratur från i år igen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.