Tillbaka

C: Avdrag gynnar små boklådor

2018-09-07
av Pekå Englund
Per Lodenius vill ge fysisk bokhandel möjlighet till avdrag.

Ett investeringsavdrag på 15 procent upp till 1,3 miljoner kronor.

Det är Centerns förslag för att få fler nya företag.

-Jag är övertygad om att det skulle underlätta för en ny generation bokhandlare att etablera sig på marknaden, säger Per Lodenius.

En annan sak som Centern tror skulle gynna nya boklådor är deras förslag om arbetsgivaravgiften.

– Vi vill ta bort arbetsgivaravgiften helt för den först anställda i ett företag. Det tror jag skulle betyda väldigt mycket för en mindre bokhandel som inte har så många anställda, säger Per Lodenius.

Han anser att den fysiska bokhandeln har en stor roll i ett demokratiskt samhälle.

– Den kunskap som finns i en bokhandel kan på en del orter vara minst lika viktig som den kunskap som finns på ett bibliotek. På det sättet är boklådor betydelsefulla för demokratin och är lite mer än bara en kommersiell aktör på marknaden. Jag skulle vilja säga att den fysiska bokhandeln har en särskild betydelse för bokens ekosystem, säger Per Lodenius.

Men Centern vill inte införa fasta priser på böcker eller reglera skillnaderna i inköpspris för återförsäljare.

– Nej, det måste vara upp till marknaden att sätta priserna, säger Per Lodenius.

Nästa generations läsare är en fråga som ligger Per Lodenius varmt om hjärtat.

Han anser att det behövs mer stöd för att utveckla barns läsning – och att det krävs särskilda insatser för att öka barns läsning i utsatta områden.

– Att kunna läsa och ha tillgång till böcker är så otroligt viktigt. Det är en demokratisk fråga. Och det gäller hela Sverige. Det är inte bara en förort till en storstad som kan vara ett utsatt område när det gäller läsning och tillgång till böcker. Det kan också handla om en mindre ort utan bibliotek eller bokhandel. Då måste goda krafter jobba tillsammans för att unga ska få läsupplevelser, säger Per Lodenius.

Starkaste läsupplevelse:

– Jag måste få ge två svar. Min första riktiga wow-upplevelse var när jag läste dansaren Fred Astaires biografi på engelska. Numera ger Stephen Fry de starkaste upplevelserna och jag föredrar han biografier på originalspråk.

Tre snabba:

Behöver vi en litterär kanon?

 – Nej. Vilka böcker som unga ska läsa är inget som vi politiker ska reglera. Vi ska möjliggöra för läsningen.

Behöver vi införa fasta priser?

 – Nej.

Är ägarkoncentrationen i branschen ett problem?

 – Ja, det kan den vara. Men det är ändå ingen fråga vi vill reglera.

Namn: Per Lodenius, 52 år, Norrtälje.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.