Tillbaka

Därför byter Saxo ägare

2018-11-27
av Kalle Laxgård
Jørgen Balle Olesen, grundade, vd och nu säljare av nätbokhandeln Saxo.
Foto: Pressbild

Mediekoncernen JP/Politiken köper resterande andelar av Saxo och blir därmed helägare till Danmarks största nätbokhandel.

– Jag ska så smått vänja mig vid tanken att inte längre vara Mr Saxo, säger grundaren Jørgen Balle Olesen till SvB.

Jørgen Balle Olesen har drivit nätbokhandeln Saxo i 18 år. Nu säljer han.

– Saxo är lite som en tonåring för mig, så tidpunkten när tonåringen flyttar hemifrån måste komma. Därför är det både med stolthet och vemod jag avslutar det här kapitlet, säger han till Svensk Bokhandel.

Sedan 2009 har mediekoncernen JP/Politiken ägt 30 procent i nätbokhandeln. Nu förvärvar man återstående 70 – som ett led i koncernens tillväxtstrategi att öka dess digitala intäkter.

– Vi ser fram emot att vidareutveckla Saxos starka ställning inom nya digitala områden. Det är till exempel spännande att se den starka tillväxten vi i dag upplever i streamingtjänsten Saxo Premium, där ljudböcker driver litteraturen, säger Dorthe Bjerregaard-Knudsen, vice vd för JP/Politiken och kommande ordförande för Saxo, i ett uttalande.

Affären värderas till motsvarande 260 miljoner kronor – förutsatt att Danmarks konkurrensverk godkänner förvärvet.

För Jørgen Balle Olesen har bokhandeln länge varit en väsentlig del av hans liv.

Saxo bottnar i den bokhandel hans föräldrar grundade i Köpenhamn 1961. 2000 startade han själv nätbokhandeln som i dag är Danmarks största med 47 medarbetare och en omsättning på drygt 400 miljoner svenska kronor.

När han nu säljer sina återstående 63 procent betonar han att han gör det till en aktör som kan verksamheten och som fortsätter ha en tydlig lokal förankring. Återstående 7 procent av aktierna säljs av delägaren Kim Holmgaard.

Under en övergångsperiod fortsätter Jørgen Balle Olesen som vd för Saxo. Han säger att en expansionistisk verksamhetsplan redan är lagd och att det är den JP/Politiken köpt in sig på.

– Omvänt måste vi erkänna att till exempel abonnemangsområdet, som är en central av vår framtida strategi, är relativt nytt för oss medan JP/Politiken har erfarenhet av det sedan flera årtionden, säger Jørgen Balle Olesen.

Sedan några år har Saxo även streamingtjänsten Saxo Premium. På frågan hur han ser på konkurrensen med Storytel/Mofibo svarar Jørgen Balle Olesen:

– Vi är övertygande om att Saxo Premium på sikt kan utmana Mofibo/Storytel, men vi befinner oss också på en växande marknad där det finns utrymme för flera spelare.

I dag står fysiska böcker för omkring 75–80 procent av den danska bokmarknaden.

– Vi ser stor potential i digitala böcker – inte minst ljudboken. Ljudböckerna verkar nästan ha en marknadsutökande effekt just nu. Särskilt den fysiska boken och ljudboken går hand i hand, säger Jørgen Balle Olesen.

Han sitter kvar som vd till en efterträdare utsetts. Därefter vill han fokusera helt på Saxos internationella expansion. Företaget har i dag aktiviteter ibland annat Peru.

– Litteratur och lärande är inte bara för oss här i Norden. Det är något hela världen behöver.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.