Tillbaka

Därför nomineras Sara Stridsberg – tretton år senare

2019-03-13
av Pekå Englund
Magdalena Hedlund
Foto: Pekå Englund

LONDON. Hedlund Agency har sålt Sara Stridsbergs Drömfakulteten till Storbritannien, där den nominerats till Man Booker Internationel Prize.

– Vi är så glada för Saras skull idag, säger Magdalena Hedlund. 

Magdalena Hedlund ler där hon sitter vid bord 20G i myllret av litterära agenter i rättighetscentret på London Book Fair.

Nyheten om att Sara Stridsbergs Drömfakulteten är med på listan med de 13 översatta böcker som kan vinna Man Booker International Prize har underlättat hennes arbete.

– Ta bara Italien som exempel. Där är Beckomberga redan utgiven av Mondadori. Men rättigheterna till Drömfakulteten är osålda. Jag hade alldeles nyss möte med ett italienskt förlag som är väldigt förtjusta i Sara Stridsbergs författarskap och det blev ju inte sämre av att nomineringen till Man Booker blev officiell i dag, säger Magdalena Hedlund.

Drömfakulteten gavs ut på Albert Bonniers förlag 2006 men nomineras först nu. Hur kommer det sig?

– Vi sålde rättigheterna till Beckomberga och Drömfakulteten på samma gång till Maclehose Press i Storbritannien. Sedan valde de att börja med Beckomberga för att ligga i fas med resten av Europa. Därför blev det så här, säger Magdalena Hedlund.

Är det inte lite speciellt att kunna sälja en 13 år gammal roman i dessa tider när en inbunden bok bara har några månader på sig att sälja i Sverige?

– Jo, men man ska komma ihåg att Sara Stridsbergs böcker är tidlös stor litteratur och därmed lättare att få upp intresset för. Därmed inte sagt att vi på agenturen inte sliter stenhårt med våra presentationer och allt annat runt omkring, säger Magdalena Hedlund.

Rättigheterna till Drömfakulteten är i nuläget sålda till Danmark, Nederländerna, Finland, Frankrike, Tyskland, Norge, Polen, Spanien, Serbien, USA och Storbritannien, där den nominerade engelska översättningen ges ut den 18 april.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.