Tillbaka

Därför tvingas tre av fyra anställda lämna Libris

2018-09-21
av Kalle Laxgård
Per-Magne Tveiten, koncernchef i Mentor Medier.
Foto: Bård Bøe

Enligt norska ägaren Mentor Medier måste det förlusttyngda Libris sänka sina kostnader.

Enligt avgående förlagschef Jennie Sjöström görs det på helt fel sätt.

Under torsdagen kom beskedet att antalet anställda på Libris kapas från åtta till två. Som reaktion på Mentor Mediers beslut lämnade Libris vd och förlagschef Jennie Sjöström in sin avskedsansökan.

Sedan 2013 har Libris försäljning minskat från drygt 24 miljoner till 15 i fjol, då förlusten landade på 2,2 miljoner kronor.

I ett mejl till Svensk Bokhandel anger Mentor Mediers koncernchef Per-Magne Tveiten den ekonomiska situationen som förklaring till de kraftiga nerskärningarna i förlaget.

– 2018 har hittills varit extra tufft med stora ekonomiska underskott. Därför har vi arbetat med att utvärdera olika modeller där ambitionen varit att bevara Libris som ett starkt och tydligt varumärke och förlag i Sverige, skriver han.

Libris grundades 1952 och ger ut böcker profilerade inom existentiella frågor och kristen livsåskådning.

Jennie Sjöström tillträdde som chef för förlaget hösten 2015. På frågan hur hon tycker att ledningen hanterat processen om Libris framtid svarar hon:

– Det är en drastisk lösning.

Hon har flera förklaringar till förlagets ekonomiska tapp. När Libris egen näthandel lades ner våren 2015 försvann en stor del av försäljningen, som de sedan inte lyckades hämta in via andra återförsäljare.

– Det i sin tur påverkade lagerkostnaderna – vi var inte tillräckligt snabba med att dra ner. Och att vi inte såg det tidigare beror på att en av våra största författare, Tomas Sjödin, kom med en ny bok 2016 och då går det alltid bra.

Även den svaga kronan och en sänkt produktionstakt, till följd av förlagets flytt till Stockholm, har påverkat.

Jennie Sjöström tar avstånd från Mentor Mediers beslut om den kraftiga nedskärningen och pekar på att det fanns andra alternativ.

– Jag hade gärna sett att vi hade sålts till en koncern med mer bokerfarenhet istället.

I Sverige äger Mentor Medier även den kristna tidningen Dagen och majoriteten av koncernens affärer gäller tidningsverksamhet.

Enligt koncernchef Per-Magne Tveiten övervägde ledningen att sälja Libris. Men att Mentor Medier nu fortsätter att skjuta in pengar i förlaget visar att man är villigt att satsa, menar han.

– Samtidigt är det helt nödvändigt att genomföra ett antal tydliga strukturella grepp för att säkra en långsiktig lönsamhet som bär i framtiden. Libris styrelse arbetar nu intensivt tillsammans med de anställda för att hitta de bästa lösningarna baserat på dessa beslut, skriver Per-Magne Tveiten.

Just nu pågår MBL-förhandlingar med medarbetarna. Trots det hårda nerskärningarna vill mediekoncernen ”bevara förlagets position på den svenska marknaden”.

Som en konsekvens av nerskärningarna ska förlagets minska sin utgivning.

– Men vi lägger stor vikt på att våra böcker ska nå ut brett på marknaden. Här vill vi satsa offensivt, skriver Per-Magne Tveiten.

Vilka tjänster är det som blir kvar?

– Vi är en process med de anställda och jag kan i dagsläget inte svara konkret på detta.

Jennie Sjöströms uppfattning är att nerskärningarna är negativa för Libris. Men hon säger också att hon ännu inte sett någon exakt plan över vad som ska ske.

– Men jag hoppas att det går bra.

Vad ska du göra nu?

– Jag har kämpat så hårt för Libris i tre år nu så det blir ganska bra att gå ut i skogen med hunden och ladda om. Sen hoppas jag att jag kommer tillbaka till bokbranschen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.