Tillbaka

De är årets Selmor

2019-03-08
av Emma Olsson
Amanda Oxell och Ebba Bjelke

Bonnierförlagens och Selma Stories feministiska pris Årets Selma går i år till Annonsrådet. Föreningen Femmetopia KG får ta emot nyinstiftade Årets Selma Junior.
 

Amanda Oxell har via sociala plattformar fått föreningen Annonsrådet att samla ihop 10 000 medlemmar som protesterar mot sexistisk reklam. På så sätt får Annonsrådet företag att ändra beteende, och för det får hon Årets Selma. 
– Att få det här priset är förstås enormt prestigefullt för mig personligen, men det är ju framförallt en bekräftelse på att det faktiskt går att göra skillnad. Det känns väldigt hoppfullt att det faktiskt går att förändra samhället till det bättre – tillsammans, säger Amanda Oxell, i ett pressmeddelande.
Femmetopia är Kungsholmens gymnasiums feministiska förening. Ordföranden Ebba Bjelke tar emot Selma Jr, för sitt arbete mot våldsporr och för samtycke.
– En viktig drivkraft för mig är att hela tiden arbeta för att förändra saker till det bättre så att mina två småsystrar ska få leva i ett bättre samhälle, säger hon.
I juryn sitter Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Karolina Nenzén (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Bonnier Bookery), Maria Såthe (Wahlström & Widstrand), Kerstin Almegård (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Lovereads), Jennie Sjögren (Bokförlaget Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation), Marie Björk (Bonnierförlagen Kommunikation), Bodil Unenge (hållbarhetsansvarig Bonnierförlagen) och Cecilia Claesson (Selma Stories).

Priserna delas ut i samband med internationella kvinnodagen.

Förra året gick priset till Födelsevrålet, en rörelse för kvinnors rättigheter till säkra och trygga förlossningar och mot BB-nedläggningar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.