Tillbaka

De är forskarna som ska bli författare

2019-09-03
av Kalle Laxgård
Ann-Cathrine Jungar är en av de forskare som ska gå den nya sakprosakursen.
Foto: Anna Hartvig

Nu står det klart vilka fyra forskare som valts ut för att gå Norstedts och Södertörns nya utbildning för blivande fackboksförfattare.

I våras kommunicerade parterna ett samarbete för att starta en sakprosakurs för forskare.

Deltagarna är forskare på Södertörn och Norstedts får i sin tur option på verken som ska produceras.

Nu står det klart vilka som ska gå utbildningen.

Av ett 30-tal sökande har fyra valts ut. Anders Burman, professor i idéhistoria, ska skriva en biografi om författaren Viktor Rydberg. Lena Roos, professor i religionsvetenskap, ska undersöka odlingens betydelse i religionens värld medan Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap, ska skriva en bok om unga europeiska nationalisters drivkrafter.

Maria Josephson, doktor i idéhistoria, ska fokusera på den småländska veterinären Elis Sandberg som på 1950-talet påstod att kalvbräss kunde bota cancer.

– Jag stötte på den här historien om Elis Sandberg under tiden som jag skrev min avhandling i medicinhistoria. Det var en stor kontrovers när det begav sig, kanske den största vi haft i Sverige i termer av bredd, och jag tror det kan vara en intressant läsning för många, säger hon i ett uttalande för Södertörns högskola.

Kursen leds av historikern och Norstedts-författaren Henrik Berggren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.