Tillbaka

De får Eva Bonniers-stipendium

2021-04-26
av Matilda Källén
Per Wirtén och Ulrika Knutson.
Per Wirtén och Ulrika Knutson.
Foto: Sofia Runarsdotter / Sören Håkanlind

Författarna Ulrika Knutson och Per Wirtén tilldelas Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2021. Båda prisas för böcker om Elin Wägner.

Ulrika Knutson tilldelas stipendiet för sin biografi Den besvärliga Elin Wägner (Historiska Media) medan Per Wirtén får det för sin Europa, ständigt detta Europa. Elin Wägners förlorade kärlek (Albert Bonniers förlag). 

”År 2020 var det år det vårades för Elin Wägner”, skriver juryn i motiveringen, som fortsätter:

”Ulrika Knutsons Den besvärliga Elin Wägner är en livlig levnadsteckning av en av 1900-talets intressanta röster. Per Wirtén berättar om den intellektuella tänkaren Elin Wägner och han lyckas bevara det kaos och den motsägelsefullhet som ett liv rymmer. Var och en av böckerna bidrar till en fördjupad kunskap och förståelse för en komplex och betydelsefull författare och intellektuell under första halvan av 1900-talet”.

Författarna får 50 000 kronor vardera. Prisceremonin äger rum på Nedre Manilla i april 2022.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.