Tillbaka

De kan få Borås Tidnings debutantpris

2021-01-14
av TT/ Litteratur
Foto: Jessica Gow/TT

Annika Norlin finns bland de nominerade till Borås Tidnings debutantpris. Bland fjolårets rekordmånga debutanter har juryn valt ut en novellsamling, två diktsamlingar och två romaner.

Debutanterna presenteras i Borås Tidning : Norlin, som även blev nominerad till Augustpriset, har nu chans att i stället få debutantpriset för sin uppmärksammade novellsamling Jag ser allt du gör. Den ställs mot Hanna Johanssons roman Antiken, om tre kvinnor som semestrar på en grekisk ö, och Donia Salehs roman Ya Leila, en roman om ung vänskap och maktrelationer.
Erik Lindman Mata är nominerad för sin självbiografiska långdikt Pur och Arazo Arif för diktsamling Mörkret inuti och fukten.
Juryn hade 120 debutantverk att välja mellan vilket är fler än något tidigare år. Enligt jurymedlemmen Linnéa Lindsköld, forskare i litteraturvetenskap vid Högskolan i Borås, var många av dem dessutom bra.
– Det finns inget tydligt tema, vilket är väntat eftersom det alltid är så enormt många olika teman, men ett tema som ändå finns i helheten är att många av böckerna handlar om sex och våld. Det hör mycket ihop med vad många tv-serier handlar om i dag. Jag har inte forskat något djupare på det, men ändå noterat det, säger hon till tidningen.
Även litteraturkritikerna Björn Kohlström och Aase Berg ingår i juryn.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.