Tillbaka

De oberoende och KF vill samarbeta

2010-09-30
av Sara Djurberg
Foto: Ola Kjelbye
Mötet mellan De oberoende och KF Media kommer troligen att mynna ut i konkreta samarbeten. Det säger Nina Wadensjö, förlagschef Alfabeta, efter att ha träffat Akademibokhandeln och Norstedts i ett samtal bland annat om hur de tolv förlagens böcker ska exponeras i Akademibokhandeln.

Maria Hamrefors, vd KF Media, som tog kontakt med De oberoende efter några veckors medieuppmärksamhet kring den nya gruppen och den ökade maktkoncentrationen i bokbranschen. Under mötet presenterade Maria Hamrefors tillsammans med Bo Holmberg, chef för Akademibokhandeln och Pontus Göransson, ansvarig för sortiment och inköp, hur KF Media, inklusive Akademibokhandeln, Bokus och Coop, vill arbeta.

– De berättade hur de jobbar och vad de tänker sig framöver. Vi var väldigt glada att se att de vill samarbeta, till exempel om hur vi ska få en bra exponering av olika förlags titlar och hur de tänker sig att anpassa utbudet mer efter kundkretsen, säger Nina Wadensjö.

Vad uppfattar du att KF Media vill med sin nya organisation?

– Det vi har sett det senaste halvåret: att man går tillbaka till ett något bredare sortiment och lite större valfrihet i butikerna vad gäller utbudet. Samtidigt är varje butik en del i en kedja med ett koncept, och det kan jag förstå. De måste gå med vinst, och sälja mycket böcker är ju vår målsättning också, säger Nina Wadensjö, som poängterar att förlagen genom att gå samman fått en styrkeposition som i sig fått KF Media att ta kontakt.

Maria Hamrefors:

– Det var ett bra möte. KF Media ger ut böcker, men i förhållande till andra förlag är vi framför allt ett antal återförsäljare i olika kanaler. Det var viktigt för oss att berätta om utveclingen i Akademibokhandeln, våra butiker, lägen och sortiment.

Kom det ut något konkret av mötet?

– De hade idéer om att gå ihop och skapa kampanjer och erbjudanden i butik, jobba ihop om signeringar till jul och annat. Och det går vi gärna vidare med, säger Maria Hamrefors.

Bakgrunden till att De oberoende bildats är kritiken mot att Bonniers och Norstedts kontrollerar allt fler återförsäljare och stänger mindre förlag ute. Sådana tendenser finns ”här och där”, säger Nina Wadensjö, men hon tycker inte Akademibokhandeln är det främsta exemplet.

– Det finns värre exempel. Hos Pocketgrossisten ser man tendenser till att ägarförlagets titlar särbehandlas.

Ska ni träffa Bonniers också?

– De har inte frågat oss men vem som vill får självklart be att få träffa oss. Om vi har ett konkret ärende kommer vi att ta kontakt med dem, säger Nina Wadensjö.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.