Tillbaka

De stora förlagen årets vinnare

2018-11-26
av Kalle Laxgård
Årets vinnare intervjuas efter Augustgalans slut. Närmast i bild: Magnus Västerbro.
Foto: Kalle Laxgård

Albert Bonniers förlag plockade hem båda vuxenkategorierna medan Rabén & Sjögren kunde jubla i barn- och ungdomsklassen under årets Augustgala.

– Det är verkligen otroligt roligt, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

Augustgalan är slut och besökarna myllrar ut ur den pampiga salen i Stockholms konserthus.

En lätt tagen Daniel Sandström står nedanför scenen och blickar upp mot förlagets två Augustvinnande författare som just fotograferas.

Magnus Västerbro i fackboksklassen och Linnea Axelsson i den skönlitterära.

– Båda böckerna handlar om vår historia. De säger något om nationen som håller på att omformuleras och ett land som är under ett stort politiskt tryck i nationalistisk anda. De här böckerna är starka motröster till det, säger han.

Hittills har förlaget sålt 5 000 exemplar av Linnea Axelssons Aednan. På frågan vilken kommersiell potential det 700-sidiga dikteposet har, svarar Daniel Sandström:

– Det kan inte jag bedöma fullt ut. Jag tror att en berättelse som berättar en okänd historia om Sverige, och är så konstnärligt fulländad, kan leva länge. Det blir säkert bra, det brukar det bli med priser.

Det blev de stora förlagens kväll.

Kort efter att Goran Kajfes blåste i gång galan med sin trumpet välkomnades Ilon Wiklands döttrar och ett barnbarn in på scenen för att motta Förläggareföreningens första Hederspris.

Illustratören är mest känd för sina bilder till Astrid Lindgrens böcker – utgivna på Rabén & Sjögren.

Förlaget lyckades även kamma hem ett pris för en nyutgiven bok, sedan Emma Adbåges Gropen vann kategorin för barn- och ungdomsbok.

Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren, är glad. Enligt henne är det den fjärde bilderboken att ta hem en August på 20 år.

– Så jag hoppas att detta ger mer fokus på bilderböckerna, säger hon.

Gropen har varit en framgång ända sedan den släpptes. Första upplagan på 5 000 exemplar är slut, suget från läsarna har varit stort, och tilltryck väntar till julruschen.

Utöver att glädjas för författaren betyder också vinsten under måndagskvällen en viktig bekräftelse internt för förlaget.

– Det visar att vi vet hur man gör kvalitetslitteratur, säger Ann Sköld.

Även Magnus Västerbros Svälten är redan en storsäljare.

Fackboksvinnaren uppmärksammades stort i samband med sommarens torka och stora skogsbränder. Enligt Daniel Sandström har den sålt i 10 000 exemplar.

– Tajming betyder naturligtvis mycket. Men en bra författare kan se att det finns en relevans för dagens läsare i en historisk händelse. Det är en visionär sak och Magnus har förstått detta, säger Daniel Sandström.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.