Tillbaka

Debatt: "Fixa era problem istället"

2019-04-16
av Niclas Sandin
Foto: Sara Mac Key

Att skapa en halmgubbe, engelska straw man, är en klassisk och desperat taktik när man börjar få slut på argument. Det skriver Bookbeats vd Niclas Sandin i ett svar på Storytels debattinlägg.

Läste att Storytelgruppen försökte slänga in oss som ett slagträ i förhandlingen med Bonnierförlagen. Att skapa en halmgubbe, engelska straw man, är en klassisk och desperat taktik när man börjar få slut på argument. Den som likställer vår dialog med Storytels olika förlagsverksamheter senaste åren försöker manipulativt blanda ihop korten genom att jämföra äpplen med päron. Storytelgruppen har efter vi lanserade 2016 sagt att de inte har några intentioner att överhuvudtaget diskutera avtal med oss. Någon som inte ens vill diskutera med oss om hur vi tillsammans kan växa deras försäljning är såklart svår att samarbeta med.

Hur har vi agerat med anledning av det då? Sett till medierapporteringen om ersättningsnivåer kan jag som en effekt gissa mig till att vi betalat Norstedts författare väsentligt mer för varje lyssnad bok i Bookbeat jämfört med vad deras egen streamingtjänst gjort. Detta när villkoren från 2016 står fast trots vår tillväxt. Vi har samtidigt som en konsekvens i extern marknadsföring valt att jobba mer med förlag som är villiga att överhuvudtaget diskutera avtal med oss. Dock har författarnas böcker såklart funnits synliga i appen, exempelvis ligger Anna Jansson högt på våra topplistor just nu och Hjorth/Rosenfeldts är en av årets mest lyssnade serier i Bookbeat.

Istället för att blanda ihop korten och skylla ifrån sig är mitt tips till Storytelgruppen följande: Fixa alla problemen med er affärsmodell som gör att för många kunder kan lyssna hundratals timmar på böcker för 169 kronor per månad, eller att snittintäkten per användare i verkligheten är cirka 50 kronor per månad i ett familjekonto. Det ger nog en bättre långsiktig effekt än att fortsatt, via er ersättningsmodell, kräva att Sveriges författare och förlag plockar upp notan när ni agerar handlingsförlamat.

Niclas Sandin, vd, Bookbeat

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.