Tillbaka

DEBATT: "Tillsammans ökar vi intresset för litteraturen"

2019-03-01
av SvB
Hans-Olov Öberg.

När frågade de fysiska bokhandlarna senast om samarbete med oberoende förlag? Det frågar sig Southside Stories vd, Hans-Olov Öberg, i kölvattnet av den senaste tidens bokhandelsnedläggningar.

På senare tid har vi nåtts av flera besked om bokhandelskonkurser. Det är utomordentligt trist.

Att olyckskorpar – i och utanför själva bokhandeln – länge kraxat om problemen och fått oss att inse att det bara är en fråga om tid, innan ett större antal mindre boklådor får slå vantarna i bordet, innebär att beskeden är väntade. Men icke desto mindre trista.

Att problemen, inte minst för de mindre bokhandlarna, är stora och på väsentliga punkter strukturella gör situationen än mer allvarlig. Internethandeln, ljudboksboomen och (i en allt mindre utsträckning) stormarknadshandeln sätter press på bokpriserna och urholkar försäljningsvolymerna, samtidigt som kraven på kostsam tillgänglighet ökar.

Jakten på bättre avkastning i fastighetsbranschen eldar på hyreskraven. Konkurrensen om tiden från alternativen, till exempel i form av socialt mediebabbel och strömmande filmkanaler, gör ingenting bättre.

Till råga på allt är intrycket att många mindre bokhandlare har varit med ett tag och brottas med allvarliga successionsproblem.

Huruvida börsnoterade ägare till vår största bokhandelskedja är en för- eller nackdel när det gäller butiksnätets storlek återstår att se. Som skolad på samma lärosäte som kedjans vd är jag skeptisk till de mindre akademibokhandlarnas framtid.

Är läget således nattsvart för bokhandeln?

Det har jag svårt att tro. För den som är intresserad finns många goda exempel på lyckade boklådor att lyfta fram. Gemensamt för de flesta goda boklådor är ett väl utvecklat samarbete med oss leverantörer – bokförlagen!
Ofta läser jag att oberoende bokhandlare känner sig orättvist behandlade av »förlagen« när det gäller rabatter, till exempel i en jämförelse med Ica-handlare.

Min motfråga blir då: När frågade ni ett förlag senast om samarbeten?

Jag har en viss – men bara en viss, man bör aldrig överdriva – respekt för att även mindre bokhandlare gärna vill åt de bästsäljande författare som publiceras av våra största förlag. Men varför inte vända på steken en smula? Sverige är fullt av initiativrika bokförlag. Jag vill gärna tro att vårt Southside Stories är ett av dessa – men vi är inte på något vis ensamma.

I kretsen av hundratals »indieförlag« (sammantaget lika stora som ett storförlag) finns mängder av litteratur, författare och idéer för samarbeten, som rimligen borde fungera väl för en bokhandlare att skapa intresse och evenemang omkring, för att så småningom hamna i en god (bok)cirkel med hemmapubliken. Och naturligtvis skulle ett oberoende förlag inte tacka nej till samarbetspropåer, författarbesök, goda rabatter på viktiga titlar och så vidare.

Från Southside Stories sida, besöker vi själva (alltså inte via säljare) ett sextiotal boklådor varje år – numera allt oftare på bokhandelns initiativ – och samarbetar gärna med fler – det är ju tillsammans vi ökar intresset för den levande litteraturen. Vad sägs? Ska vi hitta på någonting?
 

Hans-Olov Öberg
Vd och grundare Southside Stories

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.