Tillbaka

Deckarpris för historiker

2001-06-08
av SvB
Först kom Polonipriset – och i dess kölvatten en mängd skickliga kvinnliga kriminalförfattare. Det började med Liza Marklund, men även för hennes efterföljare har det gått väl, som t ex Aino Trosell. Förra årets Poloni-vinnare var Åsa Nilsonne.

tidskriften Jury Och Bertil R. Widerberg vidare och instiftar Flintyxan som ska delas ut till en riktigt bra historisk kriminalroman. I Jury nr 2 som snart når prenumeranterna berättar man att det i Jurys spalter klagades i flera år över bristen på kvinnliga svenska deckarförfattare, och tillägger: ”Nu ska vi inte göra om samma misstag. Nu ska vi inte hålla på i åratal och klaga för att först därefter försöka göra något åt saken. Nu slår vi till på en gång.” Och det är med Flintyxan man slår till. I dess jury sitter Jan Broberg och Bo Lundin, båda faktiskt f d historielärare. Precis som Polonipriset kommer Flintyxan att delas ut årligen på bokmässan i Göteborg

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.