Tillbaka

Deckarpris till debutant

2018-11-26
av Emma Olsson
Stina Jackson, årets mottagare av Gyllene kofoten.
Foto: Svenska Deckarakademin

Stina Jacksons debut Silvervägen vann Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2018.

 

Den gyllene kofoten går i år till Stina Jackson, som enligt juryns motivering skriver ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland”. Hon vann priset i konkurrens med bland andra Anders de la Motts Vintereld, Anders Roslunds Tre timmar och Carin Gerhardsens Det som göms i snö.

Bästa svenska översatta kriminalroman 2018 är Tomas Mullens Darktown (Historiska Media). I samma kategori var bland andra Jo Nesbø och Leïla Slimani nominerade.
Samtidigt passar Deckarakademin på att annonsera en ny medlem, författaren Jan Arnald, som skriver deckare under pseudonymen Arne Dahl.

SvB har tidigare skrivit om Stina Jackson, som lämnade Bonnier Rights till förmån för Salomonsson Agency, utan vanlig uppsägningstid.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.