Tillbaka

”Det är lite det nya svarta”

2021-07-26
av Kalle Laxgård
Foto: Norstedts/Bazar/Historiska media

Trenden med böcker som utspelar sig i förlagsvärlden växer. I sommar och höst kommer flera nya titlar med drama och romantik på redaktionerna. Hur länge kan vågen hålla i sig?

Redan i höstas började exemplen att räknas. Lydia Sandgrens Augustprisvinnande Samlade verk, med förläggaren Martin Berg i centrum. Lisa Langseths dramakomedi om förlaget Lund & Lagerstedt blev snabbt en Netflix-succé. Och utannonseringen av Johanna Schreibers roman Mellan raderna, som utspelar sig på förlaget Schultz uppmärksammades.

Men egentligen hade trenden bara börjat.

När Karin Linge Nordh tackade ja till Anna Larssons manus om förlagsekonomen som blir kär i den omsusade skådespelaren, kände hon inte till Johanna Schreibers förlagsserie. Inte heller Lilly Emme och Sara H Olssons nya serie Bokförlaget Gyllendufva, där första delen kom i början på juni, eller någon annan kommande bok som utspelar sig i förlagsvärlden.

– Det är lite det nya svarta, säger Karin Linge Nordh, publicistisk chef för skönlitteratur på det verkliga bokförlaget Bazar.

När hon antog Medan världen ser på, som kommer ut den 7 juli, gjorde hon det efter att ha älskat tv-serierna Younger och Kärlek & Anarki.

– Vi har fått in fler manus också, antingen med författar- eller förlagsperspektiv. Så det finns ett stort intresse för de här miljöerna, helt klart.

Men varför då – hur kommer det sig att alla förlagsvärldsböckerna kommer nu? En förklaring kan vara det ökande intresset för skrivande, tror Karin Linge Nordh.

– Att förlagsvärlden lyfts fram i andra medier tror jag också ger ett ökat intresse. Tv-serien Younger var jättepopulär och branschen är en kreativ miljö som erbjuder möten mellan väldigt många olika typer av människor. Du kan på ett naturligt sätt få in både kända och okända människor i handlingen, som dessutom är vältaliga.

Även Lind & Co har en roman i förlagsmiljö inplanerad, om en författare som antas – för att sedan anklagas för plagiat. Utgivningen är planerad till nästa år.

– Många av de här böckerna är skrivna före Kärlek & Anarki, så det går inte att säga att trenden bara beror på Netflix, även om det kanske spätt på lite grann. Kärlek & Anarki blev väldigt lyckad och det finns många tacksamma saker med ett förlag, i böckerna är de ofta familjeföretag, det är roliga karaktärer och en tacksam miljö, säger Lind & Co:s förlagschef Kristoffer Lind.

En annan faktor kan också vara att verklighetens både författare och förläggare tycker att miljön är kul att läsa om.

– Alla vill alltid läsa om sig själva, inflikar han.

Samtidigt är förlagskorridorerna inte de enda bokbranschrelaterade miljöerna som är populära att göra fiktion av. De senaste åren har ett antal bästsäljande feelgood-böcker om bokhandlar kommit ut. Annie Darlings feelgood-serie om en bokhandel i Bloomsbury (Historiska media), Jenny Colgans böcker om den lilla bokhandeln (Norstedts) eller Nina George Den lilla bokhandeln i Paris (Bazar) är några exempel. Även svenska Frida Skybäcks Bokhandeln på Riverside Drive (LB förlag) har lockat många läsare innanför boklådornas fiktiva dörrar.

Sannolikt kan förlagsbokstrenden ses som en fortsättning på detta, tror Kristoffer Lind. Det tror även Christina Haugen, marknadschef på Historiska media, som gav ut Bokförlaget Gyllendufva tidigare i somras.

– Läsaren får vara på ett förlag, får vara kvar i bokvärlden men också komma in lite bakom kulisserna. Lite som att få veta vad som händer på banken efter klockan tre, säger hon.

Med tanke på hur snabbt trenden kommit – och hur begränsad del av världen den utspelar sig i – är det lätt att fråga sig: Hur långlivad kan den då bli? 

Enligt Karin Linge Nordh handlar det kanske mer om ett sammanträffande än en faktisk trend.

– Jag tror inte att vi kommer få en förlagsbranschgenre, även om bokmänniskor ju älskar att läsa om bokrelaterade miljöer, säger hon.

Inte heller Kristoffer Lind tror att framtida utgivningskataloger kommer fortsätta att innehålla ”en bok i kvartalet som utspelar sig på förlag”.

– Det kommer att dö. Men feelgood-trenden känns snarare tilltagande än avtagande, säger han.

Som exempel på det kan nämnas att Anna Larsson och Johanna Schreiber är inbokade till ett samtal på höstens Bokmässa för att prata om just fenomenet de själva bidrar till. Att det även kommer att bli ett ämne för den kommande Feelgoodfestivalen håller Karina Linge Nordh för troligt.

Christina Haugen är något mer osäker på att skriva av förlagsvärldsböckernas framtida popularitet.

– Eller kanske att man tar steget vidare till nästa arena, där böcker får agera fond. Bibliotek eller hemma hos en berömd författare kanske?

Lind & Co har faktiskt två biblioteksböcker som kommer ut i sommar och höst. Bokbussen kommer vid midnatt och Det lilla biblioteket på Söder.

– Du ser. Där kan det hända ett och annat bland hyllorna, tänker jag!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.