Tillbaka

”Det blir business as usual”

2021-07-02
av Kalle Laxgård

Som ny helägare till Cappelen Damm blir danska förlagskoncernen Egmont också hälftenägare till Storytel Norge. Storytel själva är fåordiga om förändringen.

När Storytel lanserades i Norge 2014 gjordes det genom en joint venture. Storytel Norge kom att ägas till hälften av svenska Storytel AB och hälften av norska storförlaget Cappelen Damm. Det senare ägdes i sin tur till 50/50 av svenska Bonniers Books och danska Egmont.

Tidigare i veckan kom nyheten att Egmont köper ut Bonnier Books ur Cappelen Damm – vilket i praktiken också gör Egmont till hälftenägare till Storytel Norge.

Hur påverkar det balansen i bolaget?

– Från mitt håll har jag inte så mycket att säga mer än att det blir business as usual, säger Storytel Norges vd Håkon Havik till Svensk Bokhandel.

Han betonar att han inte kan kommentera affären närmare än så.

– Men utöver det kan jag tillägga att det inte går att bortse från att sannolikheten är större att Bookbeat vill lansera i Norge nu. Det skulle i så fall ge oss mer konkurrens, som vi önskar välkommen och som vi ska göra vårt bästa för att möta, säger Håkon Havik.

I och med att Bonnier Books fram till nu varit delägare i Storytel Norge har man heller inte lanserat sin egen tjänst Bookbeat, något vd Håkan Rudels menar ”är rimligare att göra nu”. Nyligen lanserade även svenska tjänsten Nextory i Norge.

På frågan om Storytel Norge fick komma med någon synpunkt på Cappelen Damm-affären innan den var klar, svarar Håkan Havik:

– Du menar om vi uttalat oss? Nej.

Håkan Rudels säger att Bonniers Books skäl att sälja sin del var att Cappelen Damm behöver en tydlig ägare. Om det blir så nu, tror du att det kan påverka även Storytel Norge framöver?

– Det har jag inga synpunkter på. Det får du fråga Cappelen Damm om, på samma sätt som du får fråga Storytel AB om det blir någon förändring i aktiesammansättningen i Storytel AB. Jag förhåller mig till de två operativa ägarna jag har och samarbetar bra med.

På Storytel AB avböjer man intervju, med hänvisning till att man ”inte kommenterar andra företags affärer”.

– Vi kommenterar aldrig andra företags affärer, säger kommunikationschef Dan Panas.

Men Storytel påverkas ju också av den här affären?

– Som sagt, vi kommenterar inte andra företags affärer.

SvB söker Egmont för en kommentar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.