Tillbaka

”Det har verkligen spritt sig”

2021-05-05
av Matilda Källén
Thomas Olsson på Kaunitz-Olsson.
Thomas Olsson på Kaunitz-Olsson.

Med över 100 medverkande bokaktörer – och inspiration från en fransk seriefestival – går planeringen inför Stockholms bokhelg nu in på slutspurten. 
– Det är flera som redan har pratat om vad man ska göra nästa år, säger Thomas Olsson på Kaunitz-Olsson.
 

Planeringen inför Stockholms bokhelg är i full gång. Hittills har över 100. förlag, bokhandlar och andra kulturaktörer anmält intresse för att delta, säger Thomas Olsson på förlaget Kaunitz-Olsson som tidigare i år tog initiativet till den nya litteraturfestivalen.

– Intresset har varit enormt, fortsätter han. 

Utöver förlag och bokhandel deltar bland andra Kulturhuset Stadsteatern, Stadsmuseet, Handels, Hotell Mornington, Kapsylen, Svenska kyrkan och ett antal tidningar.

– Så det har verkligen spritt sig. Det blir brett om böcker och litteratur. Det blir som det vi drömde om när vi började planera det här.

Bokhelgen äger rum 26-29 augusti. I juni trycker Kaunitz-Olsson upp en karta med namn på och adresser till alla medverkande aktörer. Men programpunkterna ansvarar deltagarna själva för.

– Vi försöker att vara tydliga med att vi inte bestämmer, utan vi samlar in info, säger Thomas Olsson.

Han nämner den franska seriefestivalen i franska Angoulême som en inspirationskälla.

– Där går hela stan ”all in” på festivalen, i vartenda skyltfönster byter man ut skyltdockorna mot seriefigurer. Lite så tänkte vi, att i stället för att ha en festivalgeneral som bestämmer allt så hänger det här på att alla hjälps åt och gör sin del.

Får vem som helst vara med?
– Ja. Man kanske inte tjänar så mycket på det om man är ett ställe som säljer sneakers, men alla är välkomna.

Thomas Olsson betonar att det är ett medvetet val att kalla evenemanget för bokhelg i stället för litteraturhelg.

– Det här ska handla om böckerna och publiken, om att författare och förlag ska få träffa publiken. Det är ett möte som inte har funnits på två år och som det finns ett väldigt stort sug efter.

Eftersom bokhelgen inte utgår ifrån någon central lokal utan i stället är utspridd på ett stort antal platser runt om i Stockholm, tror han att den kommer att kunna anordnas på ett coronasäkert sätt. De flesta av programpunkterna kommer dessutom att äga rum utomhus. Både Norstedts förlagsgrupp och Bonnierförlagen öppnar till exempel sina innergårdar.

– Det här är ett arrangemang som går att genomföra bara man får vara lite fler än åtta som samlas, säger Thomas Olsson, men betonar samtidigt att man är medvetna om att förutsättningarna kan komma att ändras.

På grund av restriktionerna ser man också årets evenemang som en lokal festival.

– Om det blir så att samhället måste stängas ner en vecka innan, då vill vi inte att någon ska ha investerat en massa pengar och tagit hit författare från USA. Ställs det in ska man inte behöva bli märkbart drabbad ekonomiskt. Det är tanken. Men festivalen är absolut inte bara för Stockholmsförlag. Rámus kommer till exempel upp från Malmö.

Ser ni Stockholms bokhelg som en engångsföreteelse eller som något återkommande?
– När vi spånade kring det här tänkte vi att det är något som vi behöver göra i år. Men om alla är nöjda med hur det blir tänker jag att det kan bli årligt återkommande och fungera som ett jättefint komplement till Bokmässan. Det är flera som redan har pratat om vad man ska göra nästa år. Men man får ta en sak i taget.

Att medverka på Stockholms bokhelg kostar 2 500 kronor, som går till bland annat hemsida och annonser. Enligt Thomas Olsson finns det fortfarande möjlighet att anmäla intresse, men ”det är brådis”. 

– Vill man vara med på den tryckta kartan måste man anmäla sig omedelbart, uppmanar han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.